štvrtok, 16 január 2014 16:16

V rámci výstavy 120 rokov SNM verejnosti sprístupnili exponáty z pozostalosti Ľudovíta Štúra

Napísal(a) S. Turnerová
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Ludovit Stur1a

V rámci výstavy 120 rokov Slovenského národného múzea boli 16. januára 2014 v Sídelnej budove na Vajanského nábreží v Bratislave verejnosti sprístupnené exponáty z pozostalosti Ľudovíta Štúra. Počas výstavy, ktorá potrvá do 30. novembra, sa budú pravidelne vymieňať exponáty a zbierkové predmety, čím sa zatraktívni pre návštevníkov a umožní prezrieť si viacero cenných predmetov z bohatých archívov SNM. Osobné pamiatky Ľudovíta Štúra (28.10.1815 - 12.1.1856) patria v zbierkach národného múzea k tým najcennejším. Väčšina zbierkových predmetov sa nachádza v Múzeu Ľudovíta Štúra v Modre, časť si môžu pozrieť aj návštevníci Múzea Slovenských národných rád na Myjave. Počas interaktívnej výstavy 120 rokov Slovenského národného múzea budú vystavené kostrové ostatky Ľ. Štúra darované jeho bratom Jánom, ktorý ich dostal od Jána Kalinčiaka. Na výstave návštevníci budú môcť vidieť aj jeho jedinečný portrét. Fotografia v rozmeroch 12 x 18 cm bola zhotovená metódou dagerotypie, prvou prakticky používanou komplexnou metódou fotografovania. 

Výstava 120 rokov Slovenského národného múzea sa usiluje v názornej skratke priblížiť vývoj múzejníctva a jednej z najväčších kultúrnych inštitúcií na Slovensku – Slovenského národného múzea.

Expozícia v sebe spája prezentáciu najhodnotnejších zbierkových premetov múzea, ktorého kompletná zbierka sa skladá z takmer 4 miliónov zbierkových predmetov. Počas výstavy, ktorá bude prebiehať v sídelnej budove na Vajanského nábreží až do 30. novembra 2014.

Silvia Turnerová

 

 

Čítať 3813 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:59

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!