streda, 09 október 2019
streda, 09 október 2019 20:07

Nech je svetlo v Rožňave

Výnimočný film Nech je svetlo, ktorý je nominovaný za Slovensko na Oscara, uvedieme v premiére v rožňavskom kine Apollo vo štvrtok 10. októbra 2019 od 19.00 hod. Nenechajte si ujsť túto jedinečnú príležitosť vidieť ďalší z autorských počinov skvelého režiséra Marka Škopa, autora takých výnimočných dokumentov ako Osadné, či Iné svety. Aj jeho prvý hraný film Eva Nová získal výraznú divácku popularitu, a tiež pozornosť odborníkov v podobe ocenení na mnohých festivaloch. „Zaujíma ma téma bežného človeka, človeka milión, ktorý sa svojou nevedomou čiastočkou podieľa na masovej xenofóbnej duši, keď je s následkami nenávisti konfrontovaný natvrdo cez udalosti v najbližšej rodine,“ hovorí Škop. Opäť sa mu podarilo vytvoriť mimoriadne výstižný, autentický a aktuálny príbeh o rodine a spoločnosti.

Zverejnené v kiná
streda, 09 október 2019 12:24

Moje spoznávanie Gemera

Koncom školského roka, v máji, som sa rozhodol, ako mnohí, počas leta cestovať. Avšak na rozdiel od väčšiny ľudí, som si vytvoril plán siedmich jázd po Gemeri. Celkovo išlo o desiatky obcí, z ktorých každá má svoje zaujímavosti. Ako však zdokumentovať toľké množstvo obcí? Túto otázku som si položil a vzápätí som si aj odpovedal. Čo je v 99 % týchto dedín a miest? Predsa kostol.
Prečo práve Gemer? Je to región, určite jeden z najkrajších, no napriek tomu väčšina Slovákov ani nevie, že nejaký Gemer existuje. Verím, že touto cestou sa región priblíži aspoň niekomu, aj keby to mal byť čo i len jeden človek, tak úloha bude splnená.

Zverejnené v Gemer