pondelok, 04 november 2019

Gemersko - malohontské osvetové stredisko v Rimavskej Sobote, Banskobystrický samosprávny kraj Vás pozývajú 17. novembra 2019, o 15:00, do Kultúrneho domu v Rákoši na prezentáciu komorného programu Roztratené zrnká, ktorý vznikol na základe terénneho výskumu v obciach Sirk, Rákoš, Ratkovská Suchá a Ratková. V programe sa Vám predstavia naši informátori zo skúmaných obcí a Ženská spevácka skupina Skaliny z Hnúšte, v spolupráci s redaktorkou Rádia RTVS Regina Stred Katarínou Kovačechovou.
Scenár a réžia: Alena Ďurkovičová, príprava: Stanislava Zvarová, Alena Ďurkovičová, Jaroslav Zvara, Viktor Brádňanský. Projekt z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

Zverejnené v Folklór

Od 10. septembra 2019 do 31. decembra 2019 prebieha v priestoroch Gemersko-malohontského múzea výstava „Havrany a ich príbuzní“, ktorá predstaví krkavcovité vtáky žijúce na území Slovenska, ich život, inteligenciu, miesto v prírode, vzťah s človekom a mýty a legendy, ktoré ich obklopujú. Súčasťou výstavy je aj cyklus prednášok a rozšíreného výkladu k výstave pre školské skupiny a verejnosť, počas ktorej sa návštevníci dozvedia zaujímavé detaily zo života týchto fascinujúcich vtákov. Výstavu z verejných zdrojov podporil a hlavným partnerom výstavy je Fond na podporu umenia.
Havrany, vrany, krkavce, straky, kavky, sojky a orešnice. Najväčšie spevavce, jedni z najinteligentnejších vtákov, tvorcovia sveta, spoločníci bohov,

Zverejnené v Múzeá

Zocháči a učitalia našej školy sa aj tento rok zapojili už do 10. ročníka česko - slovenského projektu pre základné školy a osemročné gymnáziá pod názvom „Záložka do knihy spája školy: List za listom - baví ma čítať“. Jeho cieľom bolo predovšetkým podporiť čítanie najznámejších rozprávok, bájok, povestí a príbehov, vytvorenie nových priateľstiev medzi žiakmi, ako aj vytvorenie vlastných príbehov a básní. Žiaci 1. a 2. stupňa našej školy sa na hodinách výtvarnej výchovy snažili využitím rôznych techník vymyslieť a vytvoriť záložku do knihy, ktorá by potešila alebo inšpirovala k čítaniu žiakov našej partnerskej školy. Tou bola v tomto ročníku Základná škola vo Veľkej Polome v Českej republike. Celkovo sme si vzájomne vymenili 40 veľmi pekných záložiek, a teda každý žiak za svoje vynaložené úsilie získal od svojho nového kamaráta zaujímavý darček.

Zverejnené v Základné školy

V telocvični Základnej školy J. A. Komenského v Revúcej sa stretli 24. 10. 2019  predškoláci, aby otvorili už 3. ročník atletickej štafety MŠ, ale hlavne zasúťažili si v atletických disciplínach pre najmenších z nášho mesta. Ako každoročne sa do štafety zapojili družstvá zo všetkých materských škôl v meste Revúca – MŠ Clementisova, MŠ Sládkovičova, MŠ katolícka. V prvom kole štafety zvíťazilo druhé družstvo MŠ Sládkovičova. Druhé miesto si vybojovali družstvá – MŠ Katolícka a druhé družstvo MŠ Clementisova. Tretie miesto získali družstvá – prvé družstvo z MŠ Clementisova a prvé družstvo z MŠ Sládkovičova. 

Zverejnené v Materské školy

Futbalisti MFK Revúca ukončili jesennú časť II. ligy JUH kategórie U 13 – mladší žiaci na 5. mieste. Majú za sebou 13 zápasov s bilanciou 9 výhier a 4 prehry. V tabuľke svieti skóre 39:22. Pre väčšinu hráčov (r. 2008 a r. 2009) to bol prechod zo súťaže prípraviek, z malých ihrísk, z hry 5+1 na oveľa väčšie ihrisko, väčšie bránky s počtom 8+1. V kádri boli aj chlapci so skúsenosťami z minulých rokov (r. 2007), ktorí boli oporami tímu. A práve jeden z nich si tohto roku dobre obul strelecké kopačky. Za pomoci svojich spoluhráčov, počnúc od spoľahlivej obrany, cez behavý a bojovný stred poľa s dobrými nahrávkami, ukázal svoj cit pre nájdenie si dobrého miesta, a nekompromisné zakončenie. Častokrát mu pomohlo aj jeho nečakané zrýchlenie, vďaka ktorému sa dostával za obranu súpera. 

Zverejnené v Futbal