nedeľa, 22 november 2020

V septembri 2019 pri Folklórnom súbore Haviar v Rožňave vznikla Detská ľudová hudba Haviar, ktorá od začiatku funguje pod vedením Ondreja Hlaváča. V prvom roku v kapele hralo celkovo 7 detí, 1 huslistka, 4 akordeonisti, 2 kontrabasisti. Za dobu pôsobenia sa stihol zakúpiť hudobný inštrumentár, konkrétne kontrabas, viola, akordeón a stojany na noty. Využívané boli počas tréningov, či workshopov. Najprv sa členovia v hraní na svoj hudobný nástroj zdokonaľovali pod vedením lektorov, neskôr už prešli na hranie v kapele.
Aj nás zastihla korona, a tak sme po necelých 5 mesiacoch museli našu činnosť prerušiť. Po uvoľnení opatrení získali všetci členovia certifikát o absolvovaní projektu. Kapela sa stretávala na tréningoch aj počas letných prázdnin. Žiaľ, opäť prišlo sprísnenie opatrení, a tak momentálne tréningy až do odvolania neprebiehajú. Veríme, že čoskoro sa opäť vrátime do zabehnutých koľají a s novým elánom, kedy začneme pracovať aj s ďalšími záujemcami o hru na ľudový hudobný nástroj.
Projekt „FS Haviar medzi nami“ z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

Zverejnené v Folklór
nedeľa, 22 november 2020 11:03

Výtvarná výchova u Zocháčov online

Corona opäť zavrela dvere na školách žiakom druhého stupňa. Pomaly si žiaci zvykli vzdelávať sa online z domu, písať online domáce úlohy a testy. Dôležitou súčasťou nášho života nie je len učenie, ale aj umenie. Napríklad umenie v podobe školského predmetu výtvarná výchova. Umenie a kreativita spolu súvisia a vzájomne sa ovplyvňujú. Robia náš život krajší. Možno, že sa niekto opýta: “Načo mi je umenie a kreativita?“ Na vysvetlenie použijem dva citáty. Ken Robinson povedal: „Kreativita je rovnako dôležitá ako schopnosť písať a čítať.“ Albert Einstein o kreativite hovoril ako „o inteligencii, ktorá sa zabáva.“ Žiaci šiesteho ročníka ZŠ I. B. Zocha v Revúcej sa zabávali. Dostali online kreatívnu úlohu, pretože sú veľmi kreatívni a vynaliezaví. Mali zhotoviť postavu z drôtu, papiera, látky alebo alobalu. Vznikla pestrá paleta postáv a postavičiek. Každá iná, originálna. Niektoré minimalistické – jednoduché, niektoré s premyslenými a prepracovanými detailami. Pri ich výrobe si žiaci precvičili svoju tvorivosť, trpezlivosť, ale aj zodpovednosť, pretože svoju úlohu, hoc je to "len taký predmet“ ako výtvarná výchova, bravúrne zvládli. Ďakujem im za ich krásne práce!

Zverejnené v Základné školy

Bratislava/Rimavská Sobota – Prevetraj svoje krvinky! Ide o život. Takto vyzývajú hematologicko-transfúziologické oddelenia nemocníc siete Svet zdravia, vrátane tej v Rimavskej Sobote, študentov, aby prišli darovať krv. Okrem nich totiž doma ostalo aj veľa darcov krvi, no v nemocniciach siete sa stále operuje a zdravotníci stále potrebujú ošetriť akútnych pacientov. A krvi je málo. Pri príležitosti dňa študentstva preto sieť od 18. novembra do konca mesiaca pozýva študentov na transfúzky. Za darovanie krvi dostanú aj certifikát.
Počet darcov pre pandémiu koronavírusu značne klesol a nemocnice potrebujú doplniť zásoby krvi pre pacientov, u ktorých dochádza k veľkým stratám krvi, napríklad onkologickí pacienti, mamičky s ťažkým pôrodom či akútne úrazy. Nemocnice potrebujú krv všetkých krvných skupín. Osloviť chcú teraz najmä študentov.

Čo dostaneš, ak k nám prídeš darovať krv?

Zverejnené v Nemocnice