utorok, 03 november 2020

Rimavská Sobota, 3. 11. 2020 - V rámci prezentačnej aktivity „predmet mesiaca“ bude v priestoroch Gemersko-malohontského múzea vystavený dermoplastický preparát okáňa hruškového (Saturnia pyri), najväčšieho nočného motýľa na Slovensku, aj v Európe. Preparát pochádza z okresu Rimavská Sobota a v roku 2014 ho múzeu daroval Ján Péli. Ako súčasť zbierkového fondu dokumentuje živočíchy žijúce na území regiónu. Predmet mesiaca bude vystavený od 3. do 29. novembra 2020.
Okáň hruškový je rozšírený v južnej a strednej Európe, v Malej Ázii, Iráne, Kaukaze a severnej Afrike. Je to nápadný nočný motýľ prevažne sivohnedej farby s výraznými okami na krídlach. Rozpätie krídel dosahuje 10 – 20 cm a tým je najväčším motýľom nie len na Slovensku, ale v celej Európe.
Motýle sa liahnu v apríli, máji. Ich ústne ústroje sú zakrpatené, nemôžu preto prijímať potravu. Po párení, nakladení vajíčok a vyčerpaní tukových zásob hynú. Samičky kladú vajíčka na konáriky živných rastlín, často ovocných stromov, ale aj vŕb, topoľov, brestov.

Zverejnené v Múzeá