štvrtok, 06 február 2020

Moderné technológie sú dnes neodmysliteľnou súčasťou našich životov a výrazne nám to uľahčujú v práci, v škole, ale aj v súkromnom živote. Internet aktívne používajú nielen dospelí, ale aj deti, na ktoré v digitálnom priestore striehnu mnohé hrozby či nevhodný obsah. Preto aj pri príležitosti Dňa pre bezpečnejší internet pripomína Orange možnosti, ako prispieť k informovanosti o efektívnom a bezpečnom využívaní mobilných technológií.
Trend sa potvrdzuje. Deti na internete už od útleho detstva trávia mnoho času hraním hier, sledovaním rôznych videí, chatovaním s priateľmi či vyhľadávaním informácií potrebných do školských úloh. Je potrebné s nimi hovoriť o rizikách mobilných technológií a chrániť ich pred hrozbami

Zverejnené v Zaujímavosť

Ukážkou potápačských hodiniek začína Gemersko-malohontské múzeum napĺňať svoj výstavný plán pre rok 2020. Na úvod roka múzeum pre svojich návštevníkov pripravilo výstavu Potápačské hodinky zo zbierky Petra Ferdinandyho a história merania času pod vodou, v rámci ktorej je prezentovaný vývoj a podoby rôznych typov potápačských hodiniek, spolu s načrtnutím zaujímavej problematiky vývoja merania času pod vodou. Vernisáž výstavy sa uskutoční 12. februára 2020 (t. j. streda) o 15.00 hod. v priestoroch Gemersko-malohontského múzea v Rimavskej Sobote. Výstava potrvá do 29. marca 2020. Kurátorom výstavy je zberateľ a potápač Peter Ferdinandy z Revúcej.

Zverejnené v Múzeá
štvrtok, 06 február 2020 10:37

Práva detí očami revúckych Zocháčov

Posledný týždeň pred polročným vysvedčením bol v ZŠ I. B. Zocha v Revúcej už tradične venovaný projektom. V ŠKD sme sa počas projektového týždňa venovali aj právam dieťaťa. V rozhovoroch v kruhu na koberci sme si priblížili a vysvetlili jednotlivé práva a prepojili sme ich s aktivitami tak, aby si deti precvičili svoje správanie a konanie. Pozorovali sme naše odtlačky prstov a zistili sme, že ani jedny nie sú rovnaké. Každé dieťa je jedinečné, iné, jedno modrooké, druhé hnedooké, vysoké, chudé, ale práva sa vzťahujú na všetky rovnako bez rozdielu. Každé dieťa má právo na rovnosť. Spoločne sme sa naučili vyjadrovať a obhajovať svoje názory bez hádky a kriku. Vyjadriť svoj názor majú právo všetky deti, ale nesmú pri tom zabúdať na slušnosť a spôsob, aby nikoho neurazili.

Zverejnené v Základné školy