pondelok, 01 jún 2020

Koronavírus COVID-19 zastavil v roku 2020 pravidelné futbalové súťaže aj na území rožňavského okresu. Týka sa to najmä 6. a 7. ligy dospelých, ale tiež dorastenecké i žiacke súťaže, ktoré sú riadené ObFZ Rožňava. V tomto čase, keď po niekoľkých týždňoch núteného zastavenia odvetných častí majstrovských súťaží riadených UEFA a ich následnom pokračovaní, stihli sa doteraz rozbehnúť aspoň pohárové súťaže na území Slovenska. V tejto nepriaznivej situácii nášho futbalu, keď sa na území nášho okresu nevykonávajú žiadne súťaže, sme prijali príspevok o situácii, ktorou sa skončila naša regionálna súťaž v jesennej časti ročníka 2019-2020. Prostredníctvom príspevku Ing. Štefana Tomášika si tak pripomíname jesennú časť 6. futbalovej ligy, aj keď dnes už vieme, že spomínaný ročník nebude mať víťaza. Článok obsahuje tabuľku po jesennej časti, súpisky mužstiev a prehľad najlepších strelcov. 

Zverejnené v Futbal

V rámci prezentačnej aktivity „predmet mesiaca“ v priestoroch Gemersko-malohontského múzea v Rimavskej Sobote je od 1. júna 2020 vystavených 66 odborne ošetrených historických periodík z knižnice múzea.
Návštevníci majú možnosť vidieť napríklad slávny lexikón Carla Rottecka a Carla Welckera: Staats = Lexikon oder Encyklopädie der Staatswissenschaften z roku 1836, meteorologický časopis Az Időjárás : Meteorológiai havi folyóirat z roku 1898, taktiež historické periodiká z pedagogiky, botaniky a iné. Súčasťou výstavy je i dokumentácia vykonaných reštaurátorských prác. Periodiká budú po ukončení výstavy dostupné na prezenčné štúdium v knižnici múzea.

Zverejnené v Múzeá