január 2021

V rámci prezentačnej aktivity „predmet mesiaca“ vyberá Gemersko-malohontské múzeum predmet z historického zbierkového fondu – tabuľu označujúcu názov obce Malé Teriakovce (Orlajtörék). Prícestná tabuľa zo začiatku 20. storočia bola pravdepodobne odliata v zlievarni v Hnúšti-Maši.
Na území dnešného Slovenska sa názvy miest v 20. storočí viackrát menili, a to v súvislosti so zmenami v štáte, ktoré sprevádzali zmenu úradného jazyka a v úzkej súvislosti s ním aj názvy miest. Prvá programová zmena názvu miesta sa udiala počas rakúsko-uhorskej monarchie, zhruba na prelome storočí. Názvy miest upravoval článok zákona č. IV z roku 1898 o „názvoch obcí a miest“. Prícestné tabule s geografickým názvom v maďarskom jazyku sa začali používať v Uhorsku na prelome 19. a 20. storočia. Takéto jednojazyčné tabule sa používali aj v nemeckom a slovenskom jazykovom prostredí, napríklad na Spiši alebo na Orave.

Zverejnené v Múzeá

V roku obmedzovania slobody, napriek celosvetovej, a na Slovensku osobitne, hektickej psychóze sa udiali bez pozornosti médií nielen celoštátnych, ale aj regionálnych, pozoruhodné udalosti. Napriek obmedzeniam sa uskutočňovali oslavy konca druhej svetovej vojny, výročia SNP, výročia Karpatsko-duklianskej operácie, takmer za vylúčenia širokej verejnosti, si niektorí štátnici, organizácie uctili pamiatku bojovníkov proti fašizmu v rokoch 1938 – 1945. Žiaľ, čím ďalej od Bratislavy, či Banskej Bystrice sa „akosi“, možno z preventívnych opatrení, zabudlo na hrdinov z regiónov a osobitne z regiónu, ktorý bol okupovaný maďarským fašistom, admirálom „balatonskej flotily“ Horthym. 

Inak si neviem vysvetliť, že na antifašistov a obete fašizmu odvlečených do koncentračných táborov, napr. z okresu Rimavská Sobota, si dokázal spomenúť pri príležitosti 75. výročia víťazstva nad fašizmom prezident Ruskej federácie a udelil siedmim ešte žijúcim obetiam – bojovníkom pamätné medaily, ale na Slovensku sa nenašla žiadna inštitúcia, ktorá by si ocenila týchto hrdinov, SZPB nevynímajúc. 

Zverejnené v Odboj
streda, 27 január 2021 15:31

FK Sokol Gemtex Rudná v sezóne 2015/2016

Futbalový klub Sokol Gemtex Rudná pôsobí dlhodobo v najvyššej okresnej súťaži ObFZ Rožňava. Dokonca raz ju aj vyhral (r. 2014), ale postup odmietol. Náš spolupracovník Ing. Štefan Tomášik napísal o tomto futbalovom klube príspevok, ktorý opisuje účinkovanie klubu v sezóne 2015 / 2016. Článok obsahuje fotografiu, káder, výsledky, tabuľky a meno najlepšieho strelca klubu v danej sezóne.

Káder: Róbert Szöllös, Ján Rabas, Branislav Kurian, Lukáš Fabian – Stanislav Ďuriček, Csaba Ováry, Pavol Kontra, Ondrej Sanisló, Ladislav Šimon, Marek Galajda, Alexander Köteles, Roland Madarász, Peter Szöllös, Ľubomír Hatvaník, Ladislav Rabas, Ondrej Vysoký, Ronald Štefan, Tomáš Pavlík, Peter Sanisló, Róbert Jakab, Zoran Molčan, Stanislav Székely, Ladislav Dávid, Roman Die, Vladislav Konček, Dávid Orbán, Tibor Vanyo, Adam Burdiga, Matej Chochol, Adrián Hanzlík, František Čapó.

Zverejnené v Futbal

Zriaďovanie ľudových škôl hospodárskych určil už pred 100 rokmi zákon číslo 75/1920. Takéto školy boli povinné pre mládež vo veku 14 – 16 rokov. Vyučovalo sa v budovách škôl ľudových a meštianskych v dobe, kedy tieto boli voľné. Výučba sa delila na teoretickú a praktickú. Od novembra do marca bolo teoretické vyučovanie, v ostatných mesiacoch praktické. Podmienkou otvorenia školy bolo najmenej 21 žiakov. Obec mala povinnosť prispievať  na vecné náklady školy (kurivom, svetlom a čistením školských miestností).

Správa obecnej ľudovej školy v Slavošovciach na základe výzvy Školského inšpektorátu v Rožňave z roku 1937 sa obrátila na zastupiteľský zbor obce, aby zabezpečil možnosť zdravého národného, kultúrneho, hospodárskeho a sociálneho rozvoja občanov, zvlášť pre školu tzv.  „odrastlej mládeže“ obce zriadením Hospodárskej školy ľudovej.

Úlohou obce bolo zaslať počet žiakov, ktorí rokom 1936/1937 skončili školskú dochádzku na ľudovej škole, alebo meštianskej a mali začať študovať I. ročník ľudovej školy hospodárskej.

Zastupiteľský zbor obce na svojom zasadnutí 7. apríla 1937  prijal návrh na zriadenie takej školy. Záujem o  hospodársku školu prejavili učitelia Ladislav Moťovský a Alexander Koska.

Zverejnené v Slavošovce

Komunikačná špecialistka ProCare a Svet zdravia pani Jana Fedáková nás promptne informovala, že od stredy 27. januára je potrebné na antigénové testovanie v Nemocnici Svet zdravia Rožňava využiť online objednávkový systém. Pacienti sa tak vyhnú dlhému čakaniu v rade.
Objednať sa môžu prostredníctvom webu www.korona.gov.sk, kde je potrebné vyplniť elektronický formulár. Záujemcovia si vyberú miesto a termín odberu a vyplnia svoje údaje.
Odbery v rožňavskej nemocnici sa vykonávajú pri vstupe do pavilónu A každý pracovný deň v čase od 7.00 h do 15.00 h.

Zverejnené v Nemocnice
pondelok, 25 január 2021 11:43

Zo starších dejín školstva v Dobšinej

ÚVODOM - Školy v historickom Gemeri sa stali na svoju dobu jedným z dôležitých činiteľov v rozvoji kultúry, čo sa v plnej miere vzťahuje aj na vzdelávacie inštitúcie v meste Dobšiná. V písomných prameňoch sa zmienky o nich začínajú objavovať už od začiatku 13. storočia. Prvá písomná správa z domácich regionálnych prameňov, potvrdzujúca existenciu vyššej strednej škole v meste, pochádza z roku 1595. Vplyv rozvoja novej, dokonalejšej techniky, predovšetkým v dobývaní železnej rudy, sa prejavil aj v školstve. Škola, ktorá doteraz v podstate slúžila potrebám cirkvi a kostola, bola nútená rozširovať obsah aj rozsah, a to v zhode so spoločenským vývojom, čomu sa museli prispôsobiť aj učitelia.
Z pomerne početnej skupiny učiteľov dobšinských škôl vynikal predovšetkým Samuel Klein, ktorý sa okrem pedagogickej práce zaoberal aj štúdiom nárečia pôvodného obyvateľstva tzv. buleenerčinou. V tomto smere sa zaslúžil o jeho zachovanie, a to najmä knižným spracovaním piesní, básní a poviedok v pôvodnom nárečí.

Zverejnené v Dobšiná

Gemerské osvetové stredisko (GOS) v Rožňave, kultúrne zariadenie Košického samosprávneho kraja, už tradične začiatkom nového roka vyhlasuje a organizuje regionálne kolo súťaže neprofesionálnej výtvarnej tvorby Výtvarné spektrum 2021.
Jej vyhlasovateľom a odborným garantom je Národné osvetové centrum v Bratislave. Ide o postupovú súťaž neprofesionálnych výtvarníkov, určená je pre mládež od 15 rokov a pre dospelých. Hlavným cieľom súťaže je nadobúdanie vedomostí v umeleckej sfére, rozvíjanie zručností a kreativity u jednotlivcov prostredníctvom realizácie a prezentácie výtvarnej tvorby. Veľkým benefitom súťaže je jej žánrová rozmanitosť, ktorá autorovi ponúka voľnosť po technickej, ale aj tematickej stránke. Maľba, kresba, grafika, priestorová a multimediálna tvorba a insita sú techniky a umelecké prístupy, cez ktoré si každý neprofesionálny umelec dokáže nájsť cestu ku svojmu sebavyjadreniu. Novinkou v propozíciách je kategória „experiment“, ktorá ponúka šancu na hľadanie nových nezaužívaných prístupov k tvorbe, kde autor využíva aj presahy do iných médií.

Zverejnené v Súťaže

V Nemocnici Svet zdravia Rožňava sa minulý rok (2020) uskutočnilo 576 pôrodov. Na svet prišlo 301 dievčat a 275 chlapcov. Piatim mamičkám sa zároveň narodili dvojičky. Najviac detí sa narodilo v mesiaci august – 61. Medzi najčastejšie dievčenské mená, ktoré rodičia dávali svojim novorodencom, patrili Natália, Laura a Nela. U chlapcov zase dominovali mená Oliver, Ján a Adam. Prvým bábätkom narodeným tento rok v rožňavskej nemocnici sa stal chlapček Dárius. Na svet prišiel 1. januára 2021 o 19.00 h. Po narodení vážil 2560 gramov a meral 49 centimetrov. Jeho mamička Jana pochádza z Dobšinej a je to jej prvé dieťatko. Zaujímavosťou je, že mamička prvého novorodenca v rožňavskej nemocnici v predošlom roku 2020 sa volala Janka, bola tiež prvorodičkou a mala dokonca aj totožné priezvisko s tohtoročnou mamičkou. Nejde však, samozrejme, o tú istú osobu. Prvým Rožňavčanom narodeným tento rok v rožňavskej nemocnici sa stal chlapček Attila. Na svet prišiel 8. januára o 13.20 h. Po narodení mal miery 3550 gramov a 51 centimetrov. Jeho mamička Izabela je druhorodička, doma teda malého Attilu čakal súrodenec. V rožňavskej nemocnici prebieha pôrod v intímnych a komfortných pôrodných izbách, ktoré nahradili pôrodné sály.

Zverejnené v Nemocnice
štvrtok, 21 január 2021 22:47

FK Sokol Pača v sezóne 2014/2015

Futbalový klub Sokol Pača sa stal v r. 2019 na hornom Gemeri účastníkom najvyššej okresnej súťaže 6. ligy a zaradil sa medzi popredné kluby v súťaži. Predtým však v roku 2017 tento futbalový klub zanikol a do 7. ligy sa prihlásil v r. 2018. Náš spolupracovník Ing. Š. Tomášik si vybral tento klub a napísal o ňom článok zo staršieho obdobia. Jedná sa o sezónu 2014/2015, kedy tento klub bojoval o postup do 6. ligy. V príspevku uvádza káder, výsledky so strelcami gólov, tabuľky (po jeseni a konečnú), prehľad strelcov a fotografiu.
Horný rad zľava: Marián Manko, Roman Bubenčík, Radoslav Dlugoš, Róbert Adam, Jozef Liška, Dominik Erm, Ondrej Šomšák, Milan Cmorik
Dolný rad zľava: Jaroslav Sústrik, Matej Zagiba, Jozef Gulykáš, Oliver Pačay, Ivan Demján, Marián Szilágyi, Ľubomír Gajdoš

Káder: Marián Manko – Jaroslav Sústrik, Jozef Liška, Milan Cmorik, Jakub Pisár, Dominik Erm, Jozef Gulykáš, Oliver Pačay, Marcel Lopata, Roman Bubenčík, Róbert Adam, Gabriel Polyák, Ondrej Šomšák, Matej Zagiba, Ivan Demján, Radovan Dlugoš, Miloš Zagiba, Marián Szilágyi, Ľubomír Gajdoš, Ján Bocko, Michal Tóth, Martin Slávik.

Zverejnené v Futbal
Strana 1 z 4