štvrtok, 21 január 2021
štvrtok, 21 január 2021 22:47

FK Sokol Pača v sezóne 2014/2015

Futbalový klub Sokol Pača sa stal v r. 2019 na hornom Gemeri účastníkom najvyššej okresnej súťaže 6. ligy a zaradil sa medzi popredné kluby v súťaži. Predtým však v roku 2017 tento futbalový klub zanikol a do 7. ligy sa prihlásil v r. 2018. Náš spolupracovník Ing. Š. Tomášik si vybral tento klub a napísal o ňom článok zo staršieho obdobia. Jedná sa o sezónu 2014/2015, kedy tento klub bojoval o postup do 6. ligy. V príspevku uvádza káder, výsledky so strelcami gólov, tabuľky (po jeseni a konečnú), prehľad strelcov a fotografiu.
Horný rad zľava: Marián Manko, Roman Bubenčík, Radoslav Dlugoš, Róbert Adam, Jozef Liška, Dominik Erm, Ondrej Šomšák, Milan Cmorik
Dolný rad zľava: Jaroslav Sústrik, Matej Zagiba, Jozef Gulykáš, Oliver Pačay, Ivan Demján, Marián Szilágyi, Ľubomír Gajdoš

Káder: Marián Manko – Jaroslav Sústrik, Jozef Liška, Milan Cmorik, Jakub Pisár, Dominik Erm, Jozef Gulykáš, Oliver Pačay, Marcel Lopata, Roman Bubenčík, Róbert Adam, Gabriel Polyák, Ondrej Šomšák, Matej Zagiba, Ivan Demján, Radovan Dlugoš, Miloš Zagiba, Marián Szilágyi, Ľubomír Gajdoš, Ján Bocko, Michal Tóth, Martin Slávik.

Zverejnené v Futbal

V Nemocnici Svet zdravia Rimavská Sobota sa minulý rok (2020) uskutočnilo 1110 pôrodov. V predošlom roku 2019 bol počet pôrodov porovnateľný ako vlani, a to 1105.  V pôrodnici sa narodilo 596 chlapcov a 516 dievčat. Až osem mamičiek priviedlo na svet dvojičky. Nemocnica zvládla aj dva pôrody mamičiek, ktoré mali ochorenie COVID-19, novorodenci sa narodili zdraví.  Medzi najčastejšie dievčenské mená, ktoré rodičia dávali svojim novorodencom, patrili Sofia, Ema a Natália. U chlapcov zase dominovali mená Tomáš, Michal a Dávid.

Mamičky spolu s oteckami majú v rimavskosobotskej nemocnici možnosť absolvovať predpôrodnú prípravu. Dozvedia sa tak, ako zvládnuť tehotenstvo i samotný pôrod, aj ako sa následne starať o bábätko. Na jeho príchod sa tak dokážu oveľa lepšie pripraviť, získajú praktické návyky a zoznámia sa s priestormi i personálom oddelenia. Predpôrodné kurzy boli vlani ovplyvnené epidemiologickou situáciou, kurz sa podarilo absolvovať 77 mamičkám.

Zverejnené v Nemocnice

Dňa 26. júla 1899 poctili návštevou Dobšinskej ľadovej jaskyne Jeho výsosť arciknieža a korunný princ Ferdinand Fridrich Habsburský so svojou manželkou arcikňažnou Izabellou a ich piatimi dcérami – Kristínou, Annou, Henrietou, Gabrielou, Izabellou, s dvomi guvernantkami a niekoľkými dvoranmi. Vzácnych hostí privítal presne o 13.00 hodine pred budovou hotela správca jaskyne profesor Ede Hanvay a Endre Fejér, nájomca hotela a jedálne. Po perfektne pripravenom a honosne servírovanom občerstvení sa celá spoločnosť vydala na prehliadku jaskyne. Pred vchodom sa arciknieža srdečne a neokázalo privítal s objaviteľom jaskyne Ing. Eugenom Ruffinym. Mnohými otázkami sa informovali o objavení, prírodných a geografických pomeroch jaskyne. Krása jaskyne ich očarila a arcikňažná Izabella si ich zvečnila niekoľkými fotografickými zábermi. Na záver sa urodzené panstvo zapísalo do pamätnej knihy návštevníkov jaskyne v maďarskom jazyku. Nasledovala vyhliadková jazda na kočoch ku stratenskej skalnej bráne. O 18. hodine sa rodina následníka trónu vrátila späť do svojho letoviska v Starom Smokovci.

Zverejnené v Jaskyne