pondelok, 25 január 2021

Komunikačná špecialistka ProCare a Svet zdravia pani Jana Fedáková nás promptne informovala, že od stredy 27. januára je potrebné na antigénové testovanie v Nemocnici Svet zdravia Rožňava využiť online objednávkový systém. Pacienti sa tak vyhnú dlhému čakaniu v rade.
Objednať sa môžu prostredníctvom webu www.korona.gov.sk, kde je potrebné vyplniť elektronický formulár. Záujemcovia si vyberú miesto a termín odberu a vyplnia svoje údaje.
Odbery v rožňavskej nemocnici sa vykonávajú pri vstupe do pavilónu A každý pracovný deň v čase od 7.00 h do 15.00 h.

Zverejnené v Nemocnice
pondelok, 25 január 2021 11:43

Zo starších dejín školstva v Dobšinej

ÚVODOM - Školy v historickom Gemeri sa stali na svoju dobu jedným z dôležitých činiteľov v rozvoji kultúry, čo sa v plnej miere vzťahuje aj na vzdelávacie inštitúcie v meste Dobšiná. V písomných prameňoch sa zmienky o nich začínajú objavovať už od začiatku 13. storočia. Prvá písomná správa z domácich regionálnych prameňov, potvrdzujúca existenciu vyššej strednej škole v meste, pochádza z roku 1595. Vplyv rozvoja novej, dokonalejšej techniky, predovšetkým v dobývaní železnej rudy, sa prejavil aj v školstve. Škola, ktorá doteraz v podstate slúžila potrebám cirkvi a kostola, bola nútená rozširovať obsah aj rozsah, a to v zhode so spoločenským vývojom, čomu sa museli prispôsobiť aj učitelia.
Z pomerne početnej skupiny učiteľov dobšinských škôl vynikal predovšetkým Samuel Klein, ktorý sa okrem pedagogickej práce zaoberal aj štúdiom nárečia pôvodného obyvateľstva tzv. buleenerčinou. V tomto smere sa zaslúžil o jeho zachovanie, a to najmä knižným spracovaním piesní, básní a poviedok v pôvodnom nárečí.

Zverejnené v Dobšiná