piatok, 22 október 2021

(Gemerská knižnica Pavla Dobšinského v Rožňave – tlačová správa) Gemerská knižnica Pavla Dobšinského v Rožňave, kultúrna organizácia Košického samosprávneho kraja, pripravila v rámci projektu Tajomstvá v literatúre IV. na dňa 26. októbra 2021 o 17:00 hod. podujatie pre širokú verejnosť z oblasti hudby – „Muzikoterapia – relaxačný vplyv hudby na naše zdravie“. Túto tému predstaví Dušan Zatroch DiS. art, hudobník, vedec, pedagóg Základnej umeleckej školy. Podujatie finančne z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.
Hudba je účinný nástroj, ktorý ovplyvňuje duševný a fyzický stav človeka. Lekári starovekého Egypta, ako aj starovekého Ríma, od nepamäti používali zvuky na liečenie tela a duše. A liečitelia v starovekej Číne vytvorili druh „hudobných receptov“, pretože pevne verili v magickú silu liečenia zvukom.

Zverejnené v Knižnice

O osudoch klubov z okresu Rožňava, ktoré hrali piatu ligu VsFZ v rokoch 1991 až 2021 sa dozvedáme v príspevku nášho spolupracovníka Ing. Štefana Tomášika. Niektoré po vypadnutí do okresu zanikli, iné naopak postúpili do IV. ligy – JUH. Alebo iné sa po vypadnutí po ročnom pôsobení v okrese vrátili do V ligy.
Je potrebné spomenúť, že V. liga mala rôzne názvy (1. B trieda, 5. liga, 6. liga) alebo rôzne modely (JZ – ObFZ Rožňava, ObFZ Sp. N. Ves, ObFZ Košice – mesto, K – G – ObFZ Rožňava, ObFZ Košice – mesto, ObFZ Košice – vidiek).

TJ Družstevník Gemerská Poloma

Tento klub vyhral najvyššiu okresnú súťaž v roku 1991 a v V. lige K – G (od 1997/1998 už JZ) pôsobil do roku 2001, kedy vypadol. V roku 2011 postúpil do V. ligy K – G z tretej priečky. Predtým v roku 2008 odmietol postup do V. ligy – Z ako víťaz 1. triedy. V V. lige – K – G účinkoval štyri sezóny, pričom raz ju aj vyhral, ale postup odmietol. Po štvrtej sezóne došlo k zániku FK. Po ročnej prestávke začal od 7. ligy hrávať nový klub ŠK Polom, ktorý v nej pôsobí dodnes (v súčasnosti už je už len 6. liga). 

Zverejnené v Futbal