piatok, 25 jún 2021

“Pár minút utrpenia stojí za celoživotný úspech” – tohto výroku sa minulý víkend počas druhého ročníku Behu revúckym chotárom držali bežci z celého Slovenska.
Tvrdá príprava priniesla svoje ovocie a športovci sa vydali na náročnú trať po revúckych kopcoch, pričom tým najzdatnejším sa ušlo aj zopár vzácnych kovov.
Ako prebiehali prípravy a samotné preteky ?

Realizácia

Tak ako aj minulý rok si občianske združenie Vyšší level v spolupráci so ZŠ J. A. Komenského v Revúcej a Atletickým oddielom ISKRA pri ZŠ J. A. Komenského pre športovcov z celého Slovenska pripravilo nezabudnuteľnú akciu. Latka z minulého roku bola postavená vysoko, takže o to bola príprava náročnejšia.

Zverejnené v Atletika

V jedno májové dopoludnie tohto roku sme sa s ujom Ľubom, inak rodákom z neďalekých Kamenian, vydali po stopách lanovky Železník – Tisovec. Menšiu túru sme začali pri futbalom ihrisku v Sirku a kráčali sme popri miestnom potoku k „Snežnej jame“. Tam sme zabočili doľava a hľadali sme zvyšky železných pilierov. Našli sme len rozobraté betónové základy pilierov a zvyšky tornaľských tehál, ktoré ohraničovali pôvodnú trasu lanovky.
Pomalým krokom sme po viac ako jednom kilometri došli až na Okrúhly vrch, podľa iných zdrojov na Paseku (511 m n. m.).  Tam sme našli zvyšky zárezu v teréne, obloženého kameňmi, ktorým prechádzala lanovka. Odtiaľ sme sa vrátili späť k ihrisku a prezreli sme si zvyšky pilierov v časti Šrobárka.
Podľa dostupných informácií o lanovke, najmä z článku Lukáša Pateru: Nákladné lanovky v spišsko-gemerskej banskej oblasti, zverejnený v Montánnej histórii 8 -9, 2015/2016, ako aj

Zverejnené v Sirk