pondelok, 07 jún 2021

SCK Magnezit Jelšava a Mestom Jelšava v spolupráci s RVL z. o. v nedeľu 6. júna 2021 usporiadali v rámci Road Východoslovenskej ligy 1. kolo cyklistických pretekov jednotlivcov Rudnou cestou okolo Jelšavy. Pretekov sa na 64 km okruhu od štartu v Ješave na Kúpeľnej ulici o 10:30 hod. cez Nandráž – Rákoš – Červeňany – Sirk – Železník – Turčok – Lubeník – Jelšava – Nandráž – Rákoš – Kameňany – Prihradzany – Šivetice – Gemerské Teplice – cieľ Jelšava kasárne zúčastnilo 94 mužov a 6 žien, väčšinou z východného Slovenska. Medzi pretekármi sme spoznali cyklistické dresy 7 kadetov, mužov a 7 žien v dresoch klubov aj z Gemera, ako napríklad z Krásnohorského Podhradia, CK Muránskej Dlhej Lúky, z CK Rimavská Sobota, Muráňa, Revúcej a SCK Magnezit Jelšava. Organizátori zaznamenali i jedného cyklistu z Belgicka, ktorý sa stal aj víťazom kategórie mužov A. Riaditeľom pretekov bol primátor Jelšavy MVDr. Milan Mlynár, tajomníkom Pavol Mlákay. Cieľom neprešlo 6 mužov a dve ženy. 

Výsledky:

Zverejnené v Šport

(Gemerská knižnica Pavla Dobšinského v Rožňave – tlačová správa) – Gemerská knižnica Pavla Dobšinského v Rožňave, kultúrna organizácia Košického samosprávneho kraja pripravila pre žiakov a študentov v utorok 8. júna 2021 podujatie s MgA. Maricou Harčaríkovou pod názvom „Umenie prednesu“. Podujatia sa uskutočnia pre žiakov ZŠ a študentov SŠ v rámci projektu Tajomstvá v literatúre IV, ktoré z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia www.fpu.sk a je hlavným partnerom projektu.

Umelecký prednes je predovšetkým umenie vnímania textu. Recitátor potrebuje svoju výpoveď „odovzdať“ poslucháčom. Príprava recitátora je komplexná činnosť, ktorej cieľom nie je len verejné vystúpenie, ale je to aj harmonický rozvoj osobnosti dieťaťa s dôrazom na zdokonaľovanie jeho rečových schopností.
Hosťom projektu „Tajomstvá v literatúre IV“ bude lektorka pre umelecký prednes a pedagogička hudobno-dramatického umenia MgA. Marica Harčaríková. „Prednášky s praktickými ukážkami budú venované tvorbe umeleckého prednesu,“ povedala odborná pracovníčka knižnice Tímea Bagačková Zollerová

Zverejnené v Knižnice