piatok, 17 september 2021

JEDNOTNÉ ROĽNÍCKE DRUŽSTVO

Po 2. svetovej vojne sa začali organizovať strojové družstvá, ktoré mali byť nápomocné pre roľníkov a uľahčiť prácu v poľnohospodárstve, zapožičiavali stroje na poľnohospodárske práce, ako traktory, mláťačky, sejačky, pluhy a pod.
Na základe zákona č. 69/1949 bolo nariadenie zriadiť „Jednotné roľnícke družstvá“ (JRD) ako politické rozhodnutie za účelom scelenia pôdy a zahájenia socializácie dediny.
Do založenia Jednotného roľníckeho družstva v Rakovnici Okresný národný výbor v Rožňave predpísal pre obce kontigenty na odovzdanie pre štát – vajcia, mlieko, hovädzie a bravčové mäso, obilie. Obec tieto povinné kontigenty rozpisovala na jednotlivých vlastníkov pôdy.

Zverejnené v Ján Bradáč

V malebnej obci Gemer neďaleko Tornale sa v sobotu 11. septembra 2021 už od skorého popoludnia ozývali z kultúrneho domu ľubozvučné tóny muziky, pozývajúc na podvečerný program.
Podujatie Oblastného výboru CSEMADOK Rimavská Sobota síce oslavovalo svoj 15. ročník, avšak s tridsaťročnou tradíciou, keďže sa Festival Czinka Panny v Gemeri realizuje každý druhý rok.
Programu predchádzala spomienka s kladením vencov pri obnovenej buste slávnej rodáčky z obce Gemer, legendárnej primášky Czinka Panny, ktorej pamiatke je venovaný festival. Podujatie pokračovalo v kultúrnom dome úžasnými ľudovými a zľudovenými piesňami, ktorých tóny takmer až nútili do tanca. Za sprievodu skvelej muziky s vedením primáša Vojtecha Botoša ml. vystúpili hostia Krisztina Szeredy a János Bokor.

Zverejnené v Gemer
piatok, 17 september 2021 10:47

FK Sokol Bohúňovo v sezóne 2013/2014

Futbalový klub Sokol Bohúňovo v súčasnosti už neexistuje. Aj napriek tomuto faktu náš spolupracovník Ing. Štefan Tomášik napísal o ňom článok. Opisuje v ňom sezónu 2013/2014 kedy tento klub pôsobil v 1. triede ObFZ Rožňava a skončil v konečnej tabuľke na 11. mieste. V príspevku je uvedený káder, výsledky na jeseň, výsledky na jar, tabuľky a mená najlepších strelcov. Text dopĺňa fotografia mužstva.

Káder: G. Dókuš – Borbély, Csík, Váradi, Dorkin, L. Kovács, T. Kovács, Izák, Šušán, Kováč, Kulik, Ferencz, Demeter, Király, Illés, Doboš, Antony, Mázik.

Výsledky na jeseň

Zverejnené v Futbal