štvrtok, 07 apríl 2022

Neoddeliteľnou súčasťou zbierkového fondu Gemersko-malohontského múzea sú aj zoologické zbierky. V rámci prezentačnej aktivity Predmet mesiaca vystaví múzeum dermoplastický preparát vlhy hájovej (Oriolus oriolus). Preparát bude vystavený v stálej expozícii múzea od 1. do 30. apríla 2022. 

„V roku 2008 sa nám zbierkový fond obohatil o dermoplastický preparát vlhy hájovej, známej tiež ako vlha obyčajná. Len málo vtákov hniezdiacich na Slovensku je tak výrazne sfarbených ako práve vlha hájová. Napriek tomu je však veľmi ťažké zazrieť ju,“ uviedla ornitologička Monika Gálffyová.  

Dospelé samce sú sfarbené kontrastne čierno-žlto, samice a mláďatá majú zelenkavožltú farbu kombinovanú so sivočiernou. Pohybujú sa však vysoko v korunách stromov medzi lístím a tak ľahko unikajú pozornosti. Ak však zapojíme ďalší zmysel – sluch, je takmer nemožné nespozorovať ich. Spev vĺh je výrazný, hlasný a charakteristický pískavými flautovitými tónmi.

Zverejnené v Múzeá
štvrtok, 07 apríl 2022 11:58

Veľká noc v Gemersko-malohontskom múzeu

Veľká noc je najdôležitejší kresťanský sviatok v rámci cirkevného roka, počas ktorého si veriaci pripomínajú smrť a vzkriesenie Ježiša Krista. Zvyky a tradície veľkonočných sviatkov priblíži Gemersko-malohontské múzeum prostredníctvom prednášky Cifrované vajíčka, ktorá bude spojená s ukážkou tradičného farbenia vajíčok. 
Prednáška spojená s praktickou ukážkou sa uskutoční 12. – 13. apríla 2022 (utorok, streda). Prednáška je určená školským skupinám i širokej verejnosti. Školské skupiny sa môžu prihlásiť na prednášku 12. a 13. apríla v doobedňajších hodinách (9.00 – 12.00 hod.). Prednáška pre verejnosť sa bude konať v utorok 12. apríla o 15.30 hod. Vstupné je 2 €.
Zverejnené v Múzeá