štvrtok, 01 september 2022
štvrtok, 01 september 2022 19:10

Názvy revúckych ulíc a námestia do roku 1990

Pomenúvanie ulíc a námestí bolo stále ovplyvnené spoločensko-politickou situáciou. V období socializmu boli preferované názvy pripomínajúce udalosti alebo osoby, ktoré úzko súviseli s dejinami KSČ. Tieto vymenili názvy predchádzajúceho režimu Slovenského štátu. Pre pomenúvanie ulíc a námestí sú potrebné odborné vedomosti najmä z histórie mesta, jeho regiónu a z jeho historického vývinu.
Pri navrhovaní názvov ulíc by sa malo vychádzať približne z týchto aspektov:
Chotárne názvy (Budovateľská ulica – Pod Úkorovou)
História mesta – remeselná výroba (Muránska únia)
Bývalé názvy ulíc (Muránska ulica)
Osobnosti, ktoré sa narodili, žili a tvorili v Revúcej (Škultétyovci, Nandrássy, Lojko, Maliakovci, R. Homola a pod.)
Osobnosti republikového významu (M. R. Štefánik)

Zverejnené v Revúca
štvrtok, 01 september 2022 16:26

Z futbalovej kuchyne v okrese Rožňava

V príspevku nášho spolupracovníka Ing. Štefana Tomášika sa dočítame o rôznych futbalových aktualitách v okrese Rožňava po 4 kolách súťaží v ročníku 2022 – 2023, ako sú najlepší strelci 7. ligy, rôzne štatistiky a nové prestupy a hosťovania. V závere príspevku sú predstavené futbalové kluby  z okresu Rožňava, ktoré účinkujú v súťažiach VsFZ. Text dopĺňa fotografia.
 
Najlepší strelci 7. ligy ObFZ Rožňava
 
4 – Attila  Görgei  (Lipovník)
3 – Ján Gallo (Vyšná Slaná), Marcel Lopata (Pača), Marián Gábor (Rakovnica), Attila Prónyai (Krh. Dlhá Lúka)
2 – Adam Rochl, Jakub Rochl (všetci Rož. Bystré), Filip Znak, Lukáš Felezký (všetci Rožňava B), Martin Arvay (Betliar), Kilián Šoltés (Drnava), Marko Zatroch (Betliar), Miroslav Seman (Vyšná Slaná),  Lukáš Jasenka  (ŠK Polom Gemerská Poloma), Dávid Jánošdeák (Lipovník), Štefan Darvaš (Pača), Ľudovít Kardoš (Hrhov)
Zverejnené v Futbal

(Gemerská knižnica Pavla Dobšinského v Rožňave – tlačová správa) – Gemerská knižnica Pavla Dobšinského v Rožňave, kultúrna organizácia Košického samosprávneho kraja, pripravila pre širokú verejnosť výstavu fotografií pod názvom „Pestrou přírodou“, ktorej autor Michal Krause pochádza z Čiech.
Michal Krause od mala miluje prírodu a zvieratá. Fotografii sa venuje dlhé roky. Úspešné podnikanie v oblasti internetu opustil v roku 2015. Láska k prírode a fotografovanie sa prepojili a dnes sa venuje hlavne wildlife fotografii, kvôli ktorej navštívil štyri kontinenty a množstvo biotopov od hôr cez severské pláne, lesy mierneho pásma až po tropické dažďové pralesy.

Zverejnené v Knižnice