streda, 14 september 2022

Osada Lányi Huta, mestská časť Dobšinej a jej zakladateľ Paul Lány je názov najnovšej publikácie spoluautorov RNDr. Ondreja Rozložníka a Ing. Mikuláša Rozložníka, ktorá vyšla tohto roku v ich vydavateľstve. Má 202 strán.
V publikácii nájdeme informácie o životnom osude jedného významného mešťana, zároveň aj podnikateľa v banskom a hutníckom odvetví, Pavla Lányho, ktorý v 18. storočí tú činnosť aktívne vykonával aj v okolí banského mesta Dobšinej.
História osady je prezentovaná mapovými a písomnými dokumentami (preloženými do slovenského jazyka) a archívnymi, ako aj aktuálnymi fotografiami. Paul Lány založil aj banícku osadu Lányiho hutu. V tejto osade vystaval úpravárenské pece, v ktorých sa upravovala železná a medená ruda. Žiaľ, fotografie z doby, keď P. Lány pôsobil neexistujú, pretože fotografia bola vynájdená až v roku 1839, teda o 104 rokov po jeho úmrtí.  

Zverejnené v Dobšiná

V sobotu 27. augusta 2022 o 17:00 v kostole Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania v Koceľovciach zorganizovalo Gemerské osvetové stredisko, kultúrne zariadenie Košického samosprávneho kraja, komorný koncert. V podaní profesionálnych umelcov – Júlie Burášovej (flauta) a Tomáša Labanca (klavír) zazneli diela A. Vivaldiho, Ch. W. Glucka a ďalších autorov. Koncert nadviazal na medzinárodnú konferenciu, ktorá sa uskutočnila 25. a 26. augusta 2022 v Rožňave.
Koncertu predchádzala tiež prehliadka kostola a odborný výklad k vzácnym stredovekým nástenným maľbám, ktoré nedávno získali značku Európske dedičstvo (European Heritage Label). Za občianske združenie Gotická cesta fresky, ale aj aktivity združenia prezentoval Peter Palgut.

Zverejnené v Koncerty