piatok, 09 september 2022

Mesiac september 2022 sme otvorili historickým festivalom Z histórie Gemera-Malohontu. Po 4-týkrát Gemersko-malohontské osvetové stredisko v Rimavskej Sobote – kultúrna inštitúcia Banskobystrického samosprávneho kraja, Oblastná organizácia cestovného ruchu Gemer, Obec Kraskovo, ECAV Kraskovo, Mikroregión Teplý Vrch, v spolupráci s Miestnou akčnou skupinou Malohont a Gotickou cestou prezentovali stredovekú históriu a gotické kostoly verejnosti.
Piatok 2.9.2022 od 21:00 po prvýkrát bola organizovaná večerná prehliadka dvoch z dvanástich gotických kostolíkov so značkou Európske dedičstvo. MAS Malohont a OOCR Gemer vytvorili jedinečnú večernú atmosféru s odborným výkladom historika Mgr. Petra Megyešiho, PhD. v kostoloch v Kyjaticiach a v Kraskove.

Zverejnené v Festival
Gemerská knižnica Pavla Dobšinského v Rožňave, kultúrna organizácia Košického samosprávneho kraja, v spolupráci s TV JOJ pripravili pre širokú verejnosť v rámci Dní mesta Rožňava sprievodné podujatie – besedu s hercami a tvorcami seriálu Hranica pod názvom „Na Hranici v knižnici“. Uskutoční sa v piatok 16. 9. 2022 v priestoroch knižnice o 16,00 hod. Súčasťou bude aj výstava fotografií z nakrúcania.
Začiatkom roka 2022 odštartoval  na televíznych obrazovkách komediálny seriál Hranica. Vznikol na základe chorvátskeho licencovaného originálu Na granici. Odohráva sa na slovensko-ukrajinskej hranici, kde vo fiktívnej obci Krivé žije niekoľko rodín, ktoré sa podieľajú na pašovaní všetkého, okrem ľudí, zbraní a drog.
Zverejnené v Knižnice