utorok, 03 január 2023
Banícke múzeum v Rožňave, kultúrne zariadenie Košického samosprávneho kraja, vyhlásilo vlani (2022), pri príležitosti 120. výročia založenia múzea výtvarnú súťaž pod názvom Banícke múzeum očami detí. Do súťaže sa mohli zapojiť žiaci 1. a 2. stupňa ZŠ. Súťažili v štyroch kategóriách, v rámci ktorých mohli poslať svoje výkresy spracované ľubovoľnou technikou vo formáte až do veľkosti A2. Vítané boli aj priestorové kompozície. Témou súťaže bolo výtvarné znázornenie budov, expozícií, zbierkových predmetov, zážitkových podujatí a aktivít súvisiacich s Baníckym múzeom v Rožňave. 
Do súťaže bolo zapojených vyše 130 výtvarných prác od jednotlivcov a 2 kolektívne práce z okolitých základných škôl, základných umeleckých škôl a osemročného gymnázia. Porota nemala ľahkú úlohu, pretože všetky maľby, kresby, koláže, a iné, boli starostlivo vypracované, kompozične premyslené a farebne doladené. 
Zverejnené v Múzeá

Kniha Mojžišova je vzácnou pamiatkou, ktorá dokumentuje existenciu niekdajšej židovskej synagógy v Rožňave. Je to kamenná tabuľa z roku 1893, vyhotovená z ružového mramoru, reliéfne členená na dve časti, v hornej časti ukončená reliéfnymi poloblúkmi. Obsahuje Desať božích prikázaní v hebrejskom jazyku. Umiestnená bola pôvodne na vrchole stupňovitého štítu priečelia rožňavskej synagógy postavenej v roku 1893 a zbúranej v 50. rokoch 20. storočia. 

Kamenná tabuľa je evidovaná v historickom fonde Baníckeho múzea v Rožňave pod názvom Kniha Mojžišova, s evidenčným číslom H-2198. Tabuľa – Kniha bola znehodnotená, s chýbajúcimi prvkami. 

Cieľom projektu bola záchrana tohto jedinečného architektonicko-výtvarného prvku, ktorý je jednou z mála hmotných pamiatok dokumentujúcich históriu židovskej obce v Rožňave a tiež zamedziť jeho ďalšiemu znehodnoteniu a poškodeniu.

Zverejnené v Rožňava