piatok, 26 máj 2023

Pre žiakov 2. stupňa základných škôl a žiakov stredných škôl pripravilo Banícke múzeum v Rožňave, kultúrne zariadenie Košického samosprávneho kraja, v partnerstve s OZ Gotická cesta výjazdové workshopy. Podujatie bude prebiehať počas dvoch dní, a to 15. a 21. júna 2023.
Program workshopu bude naozaj bohatý. Pre študentov je naplánovaná študijná exkurzia kostolov na Gotickej ceste Gemera. Navštívia kostoly v Plešivci, Štítniku, Ochtinej a Koceľovciach. Po exkurzii budú mať možnosť nahliadnuť na techniky získavania pigmentov z rôznych druhov minerálov na maľbu fresiek a následne sami namaľujú gotické výjavy a ornamenty na drevenú kazetu. Poniektorých možno skôr zaujme výroba magnetiek s rovnakou tematikou. Na konci dňa si študenti na pamiatku vyrobia odznaky s logami kostolov Gotickej cesty.

 

Zverejnené v Múzeá

V článku nášho spolupracovníka Ing. Štefana Tomášika sa dočítame o výsledkoch futbalových klubov z regiónu Rimavská Sobota v jarnej časti. V príspevku autor uvádza komentár a výsledky jednotlivých FK z Gemera podľa súťaží. V závere je uvedené umiestnenie týchto mužstiev. Text dopĺňa fotografia.

Komentár
V 3. lige – východ účinkuje Rimavská Sobota, ktorá sa nachádza v hornej časti tabuľky. Mužstvo boduje zväčša doma, ale podarilo sa mu vyhrať v Poprade a v Košiciach so Sláviou TU. Remizovalo v Giraltovciach a Fiľakove. Naopak doma prehralo s Oravským Veselým 0:1.

Zverejnené v Futbal