Vytlačiť túto stránku
sobota, 04 august 2018 16:38

Kaštieľny deň v Jelšave nás vráti do obdobia Koháryovcov a koháryovských prestavieb spred 255 rokov Doporučený

Napísal(a) T. Strelková
Ohodnotiť túto položku
(2 hlasov)

Koháryovci patrili medzi významné šľachtické rody v Uhorsku. Zastávali dôležité vojenské a politické funkcie. Ich majetky sa nachádzali na území Slovenska, Maďarska a Rakúska. Zemepanské mesto Jelšava ako súčasť a centrum panstva Muráň patrilo tiež do ich vlastníctva. V staviteľskej činnosti nadviazali na renesančnú stavbu kaštieľa už značne zničenú a postupne od 18. storočia sa pustili do prestavby. Vlastníctvo panstva Muráň bolo Štefanovi Kohárymu panovníkom  potvrdené donačnou listinou v roku 1701 hlavne za vojenské činy. Hontiansky hlavný župan gróf Mikuláš Koháry sa rozhodol pre nákladnú prestavbu kaštieľa na moderné barokové sídlo. Prestavbu nikdy nedokončil a nebola ani dostatočne stabilná. Po jeho predčasnej smrti majetky prevzali jeho bratia a ďalší potomkovia až do vymretia rodu po meči v roku 1826. Slúžil ako sídlo správy majetkov a obydlie koháryovských úradníkov a zamestnancov.

Posledná kapitola šľachtického vlastníctva kaštieľa sa spája s rodom Coburgovcov.

2018 08 18 Kaštieľny deň 2018 plagátPri súčasnom výskume kaštieľa sa v rámci záchrany pamiatky našli tehly z časti, ktorá pochádza z obdobia koháryovských prestavieb kaštieľa, signovaných rokom 1763.

Kultúrnym podujatím Kaštieľny deň, ktorý má vždy reálny historický podtext, sa v roku 2018 vraciame v čase do obdobia Koháryovcov a koháryovských prestavieb. Už tradične budú v sobotu 18. augusta 2018 pripravené atrakcie pre všetky vekové kategórie v hlavnom aj sprievodnom programe. Dobové historické hudobné vystúpenia, odborná prednáška aj dobové tance, sokoliari, igrici - to je krátky výber z hlavného programu, ktorý začína dobovým nástupom a výstrelom z dela a deň v kaštieli uzavrie veselica s Duchoňovcami. Pre milovníkov histórie to budú inscenované ukážky zo života M. Koháryho a pre všetkých pestré sprievodné podujatia - trhové mestečko, dobová kuchyňa, dobové hry a strelnica, prehliadky kaštieľa.

Potulky historickou Jelšavou so sprievodným slovom a malými zastaveniami, ktoré začínajú na železničnej stanici v Jelšave, pretože historická trať Muráň – Plešivec si pripomína 125. výročie otvorenia. Vyhliadková jazda vláčikom Jelšava - Muráň a späť sú tiež súčasťou sprievodných podujatí.

Do videnia v Jelšave!

Mgr. Tatiana Strelková

 2018 08 15 jelsava plagát vlak iní2018 08 18 aplagát vlak jelšava

 

Čítať 7413 krát Naposledy zmenené pondelok, 20 august 2018 20:24