Vytlačiť túto stránku
pondelok, 13 máj 2019 14:36

Zomrel Ján Valentík, výrazná herecká postava Gemera Doporučený

Napísal(a) tisovec.sk
Ohodnotiť túto položku
(3 hlasov)

Tisovská webová stránka dnes oznámila pre Gemer i Gemerčanov smutnú správu. V nedeľu 12. mája nás navždy opustil vzácny človek, Tisovčan celou dušou a celým srdcom, pán Ján Valentík. Odišiel človek, ktorý bol stelesnením húževnatosti, pracovitosti, múdrosti a predovšetkým ľudskosti, lásky a dobroty. Správa o jeho smrti nás zasiahla ako blesk z jasného neba a my sme nemali čas poďakovať mu za jeho prácu a za všetko, čím obohatil náš život.  

Ján Valentík sa narodil 22. augusta 1940 v Tisovci, kde získal základné i stredné vzdelanie. Absolvoval Vysokú školu múzických umení v Bratislave. Pôsobil ako herec v Divadle Slovenského národného povstania v Martine, vo Vojenskom umeleckom súbore kapitána Nálepku v Bratislave, dlhé roky až do odchodu na dôchodok bol členom Rozhlasového hereckého súboru vtedajšieho Československého rozhlasu v Bratislave. Jeho umeleckú tvorbu ovplyvnili významné divadelné osobnosti, akými boli – pedagóg hereckej tvorby Janko Borodáč a pedagóg javiskovej reči a umeleckého prednesu – národný umelec Viliam Záborský. Bohatý diapazón hereckých výrazových prostriedkov a schopnosť bezprostredného kontaktu s divákom i rozhlasovým poslucháčom ho nominovali do bezpočetného množstva verejných vystúpení s umeleckým prednesom poézie a prózy a sprievodným slovom koncertných programov. Dominantou jeho hereckej umeleckej tvorby je dlhý rad vytvorených dramatických postáv v rozhlasových hrách pre dospelých, ale aj pre deti a mládež, ktorými sa zaradil do plejády rozhlasových hereckých hviezd. Ochotne a rád pomáhal aj v rodnom Tisovci, či už folkloristom, divadelníkom a nezabudnuteľné boli aj humorné vstupy „Báťu Jana“ na programoch venovaných našim ženám, v ktorých spomínal na Tisovec minulých časov. Získal viacero ocenení za dlhoročnú umeleckú činnosť v oblasti divadla a hovoreného slova. 

Jeho herectvo zostane zachované pre budúce generácie ako svedectvo úprimného vzťahu človeka k hovorenej slovenskej reči. 

Napriek tejto bolestnej strate bude stále žiť v našich mysliach a spomienkach. 

Česť jeho pamiatke! 

__________________________________________________________________________________________________________________

Posledná rozlúčka sa uskutoční dňa 14.5.2019 o 14.00 hodine v Evanjelickom kostole v Tisovci. Pohreb bude pokračovať v cintoríne. 

__________________________________________________________________________________________________________________

Rádio Regina Západ odvysiela v utorok 14. mája o 13:12 archívny rozhovor, v ktorom bude Ján Valentík spomínať na to, ako sa dostal k recitácii, rozhlasovému mikrofónu a k práci v hereckom rozhlasovom súbore. V Nedeľných rýmoch si poslucháči môžu pripomenúť jeho recitačné umenie, a to v nedeľu 19. mája o 7:18 ako interpreta veršov Milana Ferka. V piatok popoludní odvysiela Rádio Regina okrem iného zostrih rozhovoru z relácie Rádiovíkend z roku 1988 s ukážkami spevu tohto rozhlasového herca.

__________________________________________________________________________________________________________________

Rádio Devín priblíži poslucháčom Jána Valentíka ako interpreta poézie v utorok 14. mája o 15:50 reprízou recitácie veršov Ivana Kraska s názvom Pre teba len. V Ars litere o 17:00 uvedie reprízu hudobno-slovnej relácie s folklórnym ladením Stretnutie s krásou z roku 2000.

__________________________________________________________________________________________________________________

 

Rozhovor s Jánom Valentíkom - krátky záznam

 

Čítať 4007 krát Naposledy zmenené pondelok, 13 máj 2019 23:10