utorok, 25 jún 2019 11:15

Oceňovali občanov Revúcej, rodákov či osobnosti s mestom úzko spojených Doporučený

Napísal(a) Juraj Genčanský
Ohodnotiť túto položku
(2 hlasov)

Tradičný program ocenenia občanov Revúcej, rodákov či osobností s mestom úzko spojených za výnimočné činnosti, sa uskutočnil v piatok 21. júna 2019 v MsDK. Predstavitelia mesta odovzdali ôsmim jednotlivcom a dvom kolektívom výročné ocenenia za tvorivé výkony a výborné výsledky v spoločenskej, umeleckej či verejnoprospešnej činnosti a za mimoriadne výsledky a dlhoročné aktivity v športových disciplínach. Na slávnostnom oceňovaní boli okrem iných prítomní hostia: podpredsedníčka vlády a ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabriela Matečná, delegácie partnerských miest z družobného mesta Litovel na Morave, z maďarskej Kazincbarciky i chorvátskeho Pakraca.

V sprievodnom programe vystúpili učitelia Základnej umeleckej školy Revúca, cvičenci skupiny ZUMBA with Maroš & Radka, Lea Sviežená a Tomáš Buchta z Tanečného štúdia Happy Dance a mažoretky z miestnej Základnej školy J. A. Komenského. Spevácky recitál predviedol na záver programu charizmatický nevidiaci spevák a hudobník s viacnásobným talentom Maroš Bango, nazývaný aj slovenský Bocelli.

V Revúcej môžeme byť istotne hrdí na historické tradície mesta, vyrastajúce z priekopníckeho úsilia Reussovcov, pevne sa opierajúce o zrod prvého slovenského gymnázia a pokračujúce v systematických humanitných snahách učbárov a prvých absolventov tejto unikátnej školy. Každá doba má svojich hrdinov – tých, ktorí bez ohľadu na osobný prospech venujú svoje najlepšie sily v prospech svojich blízkych v spoločenstve spoluobčanov. Oceneniu týchto malých, ale pritom veľkých ľudí patrí tento každoročný program, ktorý je už pravidelnou súčasťou júnových Dní mesta Revúca.

ra 01   ra 02   ra 03   ra 04   ra 05   ra 06   ra 07   ra 08

 

Športové ocenenia za rok 2018
Najživšou historickou tradíciou Revúcej je bezpochyby priekopnícky vznik a pôsobenie Prvého slovenského gymnázia pred vyše 150 rokmi. Ono stojí aj na počiatku organizovaného športu v meste, predovšetkým však jeden z jeho učbárov – Ivan Branislav Zoch, prvý pedagóg v bývalej monarchii, ktorý aktívne žiakom predcvičoval, dokonca na vlastnoručne zhotovenom náradí. Vydal prvú slovenskú telovýchovnú príručku, vytvoril slovenské názvoslovie a ako prvý na Slovensku organizoval verejné telovýchovné cvičenia. Aj vďaka tomu sú korene slovenského sokolského hnutia práve v Revúcej. Istotne to je podhubie, z ktorého v meste aj v novodobej histórii vyrastajú v najrozličnejších športových disciplínach majstri republiky, majstri Európy i majstri sveta, a to aj viacnásobní...

Najlepšou športovkyňou roka v kategórii žiaci, za vynikajúcu reprezentáciu mesta Revúca na slovenských a medzinárodných turnajoch v súťažných disciplínach kickboxu, sa stala žiačka Základnej školy J. A. Komenského – Alžbeta Teličáková.

Alžbetka trénuje kickbox už šesť rokov. Súťažiť začala ako 18-kilogramová, teraz váži 35 kilogramov, má 11 rokov a súťaží ako mladšia kadetka. Reprezentuje naše mesto v športovom klube Kickbox Leon Revúca a CVČ, trénerom je Mgr. Ľuboslav Bodor. Zúčastnila sa na lige Slovenska v Trenčíne, Prešove a Hnúšti, na medzinárodnom turnaji Slovak open s účasťou 11 krajín, kde získala dve bronzové medaily. Na majstrovstvách SR v Michalovciach získala striebro a dvakrát bronz. Na otvorených majstrovstvách Poľska v Radline získala titul Majsterka Poľska, striebornú a bronzovú medailu. Vlani si Alžbetka zvýšila technickú vyspelosť v kickboxe na druhé kyu (hnedý pás) a k jej najväčším úspechom patria: víťazka Svetového pohára v Budapešti 2016, víťazka Čech open 2017, Majsterka SR a trojnásobná vicemajsterka SR. Alžbetkiným najväčším koníčkom okrem športu sú domáce zvieratá.

Ocenenie Najlepší športovec roka v kategórii žiaci za vynikajúcu reprezentáciu mesta Revúca v súťažných disciplínach karate získal – Tadeáš Sabol. 

Tadeáš alebo Tadi je členom Karate Klubu Revúca od 1. septembra 2016. Navštevuje 5. ročník v Základnej škole na Hviezdoslavovej ulici v Revúcej a okrem výborných športových úspechov dosahuje vynikajúce učebné výsledky aj v škole. Úspešne ju reprezentuje v prednese povestí a poézie a tiež v matematických súťažiach. Tadi sa so športom stretáva od raného detstva, lebo jeho rodičia majú k športu veľmi blízko – otec je učiteľom telesnej výchovy a športovec telom i dušou. V rokoch 2017 a 2018 sa stal Tadi Sabol najúspešnejším pretekárom klubu. Je držiteľom technického stupňa siedme kyu. Zanietenosťou, tréningovým úsilím a dosahovanými výsledkami je pozitívnym príkladom aj pre ostatných cvičencov v klube. V olympijskom športe karate, ktorý má na Slovensku obrovskú členskú základňu, je každý medailový zápis skvelým výsledkom – vlani dosiahol Tadi úspešné medailové výsledky v rámci republikových, regionálnych i pohárových súťaží. Je skvelé, že v tomto trende pokračuje aj v tomto roku a úspešne reprezentuje klub aj mesto.

Najlepším športovcom roka v kategórii senior sa stal za vynikajúcu reprezentáciu mesta Revúca na slovenských a medzinárodných turnajoch v súťažných disciplínach kickboxu – Ján Tamáš.

Ján Tamáš trénuje od svojich šiestich rokov, na prvú súťaž nastúpil ako 8-ročný a prvú zlatú medailu získal v roku 1998 na Festivale ázijských bojových umení v Košiciach. V nasledujúcom roku už získal prvý titul majstra SR ako dorastenec. Dnes je Ján Tamáš 15-násobný majster Slovenskej republiky, má 33 rokov a 56 kilogramov a súťaží v kategórii senior. Je držiteľom 1. danu (čierny pás). Trénuje ho Mgr. Ľuboslav Bodor. Tamáš reprezentuje naše mesto v športovom klube Kickbox Leon Revúca a CVČ, ktorý je členom Slovenského zväzu kickboxu. Ten je súčasťou olympijského športu a svetovej asociácie združujúcej 120 štátov sveta. Ján pomáha v klube i na súťažiach ako tréner. Aj vďaka nemu klub získal vlani 3. miesto v hodnotení klubov Slovenska – za celkový počet 52 medailí, z toho 13 zlatých. Najväčšími úspechmi Jána Tamáša sú: titul majster sveta z Bazileja vo Švajčiarsku z roku 2004; titul majster EU a dva tituly vicemajster EU z Majstrovstiev Európskej únie v roku 2005 v Bratislave; na medzinárodnom turnaji Slovak open v Bratislave za účasti 11 krajín získal dve bronzové medaily; na majstrovstvách SR v Michalovciach získal titul Majstra SR a titul vicemajstra SR; na otvorených majstrovstvách Poľska v Radline získal titul majster Poľska a 3-krát striebornú medailu.

ra 09   ra 10   ra 11   ra 12   ra 13   ra 14   ra 15   ra 16   ra 17   ra 18   ra 19

 

Storočnica revúckeho futbalu
Pred sto rokmi – 7. septembra 1919 – malá skupina Revúčanov založila Telovýchovnú jednotu Sokol, vôbec prvý takýto spolok v meste. Nadviazali tak vlastne na priekopnícku Zochovu činnosť. Hlavným iniciátorom Sokola bol syn Júliusa Bottu – Milan a v začiatkoch pomáhali tiež českí úradníci, pedagógovia a vojaci. A keďže vtedajšia športová činnosť bola zameraná predovšetkým na futbal, legitímne to považujeme za začiatky futbalu v Revúcej. Preto Mestský futbalový klub usporiadal na konci mája oslavy tohto mimoriadneho jubilea. Aj mesto si s hrdosťou pripomína túto športovú storočnicu a oceňuje úsilie všetkých Revúčanov aktívnych počas celého obdobia pri popularizácii tohto kopaného športu...
Mesto pri tejto príležitosti poďakovalo futbalovým veteránom za propagáciu futbalu v meste. Na javisku MsDK si prevzali Pamätný list pri príležitosti 100. výročia organizovaného futbalu v Revúcej títo revúcki futbalisti-seniori: Viliam Bábela, Vojtech Balázs, Ladislav Breznaník, Ing. Igor Bútora, st., Ján Chrapáň, Ján Kubajda, František Kuncír, Milan Kvetko, Ing. Ondrej Kvetko, Vojtech Majoroš, Karol Pollák, Ľudovít Pollák, st., Ján Schmiedl, Ing. Ján Smerek, Ján Strinka, Ján Šturmankin, Dušan Šutič, Ján Zatroch.

ra 20   ra 21   ra 22   ra 23 ra 24   ra 25

 

Ocenenia verejnoprospešnej činnosti
Cenu primátora mesta Revúca za propagáciu nášho regiónu, mesta Revúca a tradícií Prvého slovenského gymnázia, za založenie divadelného festivalu Slovenské kortyny a významný prínos pre kultúrny život v meste si prevzal revúcky rodák – Ľubomír Menzel.

Ľubomír Menzel pochádza z Revúcej. Vychodil základnú školu na Hviezdoslavovej ulici a potom Gymnázium v Hnúšti. Po období stredoškolských štúdií, v ktorom sám aktívne divadelne ochotníčil a bol úspešným recitátorom, absolvoval Akadémiu múzických umení v Prahe. A hoci sa potom usadil na západnom Slovensku, k svojmu rodnému mestu má stále výborný vzťah. Ako nezávislý filmový producent prostredníctvom svojich aktivít vytrvalo šíri dobré meno mesta Revúca, propaguje jeho históriu a prispieva k rozvoju tunajšieho cestovného ruchu. Založil divadelný festival Slovenské kortyny, ktorý sa tohtoročným štvrtým ročníkom stáva prísľubom obnovenia príjemnej divadelnej tradície v meste. Menzel sa dlhodobo podieľa na príprave kultúrnych aktivít v Revúcej – spolupracuje pri organizovaní stretnutí so spisovateľmi a významne sa pričinil o realizáciu aktuálneho filmového projektu, ktorým je hraný dokument o Prvom slovenskom gymnáziu.

Cena primátora mesta Revúca za zachovanie a spopularizovanie tradičných gemerských piesní a gemerskej hudby získala – hudobná skupina METALEX, cenu prevzal zakladajúci člen kapely Pavol Škvarla.

METALEX založili v roku 1981 gitarista a spevák Ondrej Šarník a basgitarista Pavol Škvarla. Na klávesoch hral Vladimír Kriak a na bicích Eduard Kret, ktorého po roku vystriedal Ivan Šarník. Od 1985 za klávesmi stál Miroslav Varga a do repertoáru populárnych a ľudových piesní pribudla aj vlastná tvorba. Vznikli prvé nahrávky v štúdiu Československého rozhlasu v Bratislave, vysielané v rôznych rozhlasových reláciách. V roku 1992 vydal producent Daniel Mikletič ich prvú kazetu a CD s populárnymi úpravami piesní. O rok nato vyšli na kazete ďalšie úpravy piesní z Gemera pod názvom „Za pňom“ a v roku 1996 tretia magnetofónová kazeta nahratá v Slovenskom rozhlase v Košiciach. Skupina Metalex účinkovala v hudobno-zábavnom programe slovenskej televízie Senzi Senzus (1998) a popritom po celom Slovensku na rôznych kultúrnych a spoločenských podujatiach. Vystriedalo sa v nej viacero hudobníkov, z ktorých niektorí už nie sú medzi nami, avšak všetkým členom kapely patrí poďakovanie za prínos a obohatenie hudobnej produkcie. O popularite skupiny až do súčasnosti svedčí niekoľko tisíc predaných kaziet a CD a neuveriteľných viac ako 1 468 000 videní ich nahrávok na YouTube.

Pečať Prvého slovenského gymnázia za úspešnú reprezentáciu Základnej školy J. A. Komenského vo vedomostných a športových súťažiach získala žiačka deviateho ročníka tejto školy – Michaela Galovičová.

Miška Galovičová dosahuje výborné výsledky počas celého obdobia školskej dochádzky. Svojimi študijnými výsledkami je vzorom pre spolužiakov. Reprezentuje svoju základnú školu v školských, okresných, krajských aj celoslovenských súťažiach. Príkladným správaním je Miška Galovičová takisto vzorom pre ostatných mladších žiakov. Veľmi rôznorodá je aj jej mimoškolská činnosť. Uvedieme len niektoré z jej skvelých výsledkov: 2. miesto v obvodnom kole Olympiády slovenského jazyka a literatúry; 1. miesto v obvodnom kole v rétorike; 1. miesto v obvodnom kole biologickej olympiády; strieborné pásmo v speváckej súťaži Slávik Slovenska. Zo športových výsledkov spomeňme – 1. miesto obvodného kola basketbalu žiačok základných škôl; 2. miesto obvodného kola vo florbale; 1. miesto obvodného kola vo volejbale; 1. miesto obvodného kola v midi-volejbale; 2. miesto v kalokagatii či 4. miesto v celoslovenskej súťaži Môj projekt pre región.

Plaketu mesta Revúca za úspešnú reprezentáciu Zboru pre občianske záležitosti Revúca v regionálnych, krajských a celoslovenských prehliadkach, si prevzala hudobníčka, speváčka a dlhoročná členka ZPOZ – Ľubica Beňušová, DiS. art.

Ľubica Beňušová pracuje ako učiteľka v Základnej umeleckej škole. Je to výborná hudobníčka, speváčka a dlhoročná členka Zboru pre občianske záležitosti v Revúcej. Na tomto dobrovoľnom poste odvádza záslužnú prácu, s láskou a profesionalitou účinkuje v slávnostných obradoch a podieľa sa autorsky na príprave scenárov. Zúčastňuje sa prehliadok obradov a slávností, celoslovenských festivalov, na ktorých sa ZPOZ mesta Revúca aj jej zásluhou úspešne prezentuje. Vlastnou interpretáciou obohacuje mnoho kultúrno-spoločenských podujatí. Nové výzvy prijíma ochotne, vo vlastnej tvorbe je nápaditá a precízna, pri prezentáciách vždy príjemná a profesionálna.

Plaketu mesta Revúca za úspešnú reprezentáciu Zboru pre občianske záležitosti Revúca v regionálnych, krajských a celoslovenských prehliadkach získala tiež dlhoročná členka ZPOZ a úspešná recitátorka na rôznych obradoch – Mgr. Margita Murková.

Margita Murková sa podieľa na aktivitách Zboru pre občianske záležitosti mesta Revúca už dlhé roky. Ako jeho členka účinkovala v občianskych obradoch ako recitátorka v sobášnej sieni a v súčasnosti pôsobí ako smútočná rečníčka – v meste a okolitých obciach uskutočnila za tridsať rokov viac ako 800 smútočných obradov. Na tejto práci jej veľmi záleží, k príprave občianskych rozlúčok pristupuje maximálne profesionálne, empaticky, s láskou a srdečnosťou. Zúčastnila sa regionálnych, krajských aj celoslovenských prehliadok – spomienkových pietnych aktov, smútočných obradov, rozlúčok. Za svoju prácu v Zbore pre občianske záležitosti bola ocenená krajskou aj ústrednou radou Združenia Zborov pre občianskej záležitosti Človek človeku v Slovenskej republike. V tomto roku sa pani Murková dožíva významného životného jubilea a my jej želáme ešte mnoho elánu a tvorivých síl pri ďalšej spoločenskohumánnej činnosti.

ra 26   ra 27   ra 28   ra 29   ra 30   ra 31   ra 32   ra 34

 

Ocenenie najvýznamnejšie
Tak ako kľúče od svojho bytu či domu nezveríte do opatery hocikomu, tak aj Revúca dáva čestné občianstvo iba takým ľuďom, ktorí sa mimoriadne významným spôsobom zaslúžili o jej rozvoj a zveľadenie, o ochranu záujmov a šírenie dobrého mena mesta navonok. Pri tejto slávnostnej príležitosti získal Čestné občianstvo mesta Revúca za celoživotný prínos pre rozvoj kultúrneho a spoločenského života v meste – Mgr. Vincent Blanár.

Pedagóg, maliar, ilustrátor, podporovateľ kultúrneho a spoločenského života v Revúcej, zástupca primátora mesta – za tým všetkým je pán Vincent Blanár. Absolvoval na vyššej pedagogickej škole v Prešove odbor výtvarná výchova/ruský jazyk. Pedagogicky pôsobil v Zlatej Idke, Nižnej Slanej a od roku 1971 v Revúcej (on sám čestne priznáva, že sa sem presťahoval kvôli svojej manželke, ktorá je rodenou Revúčankou). V roku 1975 sa stal riaditeľom novootvorenej Základnej školy na Hviezdoslavovej ulici. A posledné dva roky pred dôchodkom učil v Základnej umeleckej škole. Zástupcom primátora mesta bol v období 1991-1994. V Blanárovej výtvarnej tvorbe dominujú kresba, maľba, ilustrácia a rôzne grafické návrhy. Inšpiráciu nachádza v prírodných krásach a kultúrno-historických pamiatkach Gemera. Zúčastnil sa desiatky medzinárodných i domácich výtvarných plenérov, svoje práce prezentoval na päťdesiatich kolektívnych a viac ako desiatke samostatných výstav. Jeho kresby a ilustrácie vyšli vo viac ako pol stovke vydaní (v knihách, časopisoch, novinách...). Mnohé z jeho obrazov sa nachádzajú v súkromných zbierkach u priateľov i v zahraničí. Niektoré výtvarné diela s historickým centrom mesta sa stali trvalou súčasťou umeleckej výzdoby Mestského úradu v Revúcej. Vincent Blanár je nositeľom najvyšších pedagogických vyznamenaní Zaslúžilý učiteľ a Vzorný učiteľ. V roku 1997 mu Mesto Revúca udelilo za celoživotnú tvorbu, angažovanosť v spoločenskom a kultúrnom života a za úspešnú pedagogickú činnosť najvyššie ocenenie – Zlatý Quirin. K tohtoročnému významnému životnému jubileu 85 rokov želáme pánovi Blanárovi veľa zdravia, tvorivých síl a radosti aj z toho ako si Revúca váži jeho doterajšiu celoživotnú prácu.

Želanie na záver
Niečo si v živote volíme, niečo nám je uložené a v niečom je o nás rozhodnuté už pred nami. Napríklad čas a priestor – uzlík, v ktorom je zviazaný náš údel – je nám daný, nevolíme si ho. Tak sme sa aj my, každý z nás ocitli v istom čase v Revúcej. V meste s unikátnou duchovnou tradíciou, ale aj s tradične srdečnými ľuďmi, ktorí štedro vítajú všetkých príchodzích a vážia si svojich hostí. Ak každý z občanov mesta čo len trochu prispeje k prospechu iných – ako to urobili v minulom roku všetci uvedení ocenení (a niektorí tak činia naozaj dlhé desaťročia!) – budeme sa v meste cítiť lepšie a Revúca sa azda sa opäť stane Veľkou!

Juraj Genčanský
MsKS Revúca

Čítať 2697 krát Naposledy zmenené streda, 26 jún 2019 15:02

Galéria obrázkov

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!