×

Výstrahy

JFolder: :files: Cesta nie je priečinok. Cesta: [ROOT]/images/obsah/gocaltovo/tek
×

Poznámka

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/obsah/gocaltovo/tek
Vytlačiť túto stránku
nedeľa, 11 august 2019 14:14

Deň obce Gočaltovo má tiež svoje čaro Doporučený

Napísal(a) Gabriela Jakubecová
Ohodnotiť túto položku
(1 Hlasovať)

Deň obce usporiadali tohto roku aj v Gočaltove. Počtom obyvateľov obec Gočaltovo, ktorá sa nachádza v hornom Gemeri neďaleko Štítnika, patrí medzi malé obce. V súčasnosti v nej býva niečo málo cez 240 ľudí. Pripomeňme si ešte o nej, že vznikla vyčlenením z chotára Štítnika v 2. polovici 13. storočia ako banská obec, listinne doložená v roku 1318. Patrila Bebekovcom, v roku 1427 tu mali 25 poddaných, od 2. polovice 16. storočia rozličným zemianskym rodinám. Obyvatelia sa zaoberali baníctvom, v novoveku poľnohospodárstvom a chovom dobytka, v 19. storočí aj ovocinárstvom, uhliarstvom a povozníctvom. V roku 1802 mala obec 962 obyvateľov, v roku 1828 mala 391 obyvateľov a 48 domov. Celá zhorela v roku 1862. 

 

Ale Deň obce patrí k tým udalostiam, ktoré aj v tejto obci má svoje opodstatnenie a čaro. Presvedčila nás o tom aj informácia pani Gabriely Jakubcovej, ktorá nám poslala príspevok, ku ktorému pridala i niekoľko pekných fotografií: 

"Veliteľ Dobrovoľného hasičského zboru ( DHZ ) v Jelšave bol oslovený starostkou Gočaltova Jarmilou Pavlíkovou o spoluprácu v rámci Dňa obce, ktorý sa uskutočnil v sobotu 10. 8. 2019. Po ukážke kynológov z Rožňavy prišli na rad dobrovoľní hasiči z Jelšavy, ktorí počas 2 hodín zabávali deti súťažami – hodom granátov, rytierskymi hrami, “hasením horiaceho hotela“ a preťahovaním lana. Deti dostali odmenu za účasť v týchto disciplínach. Po vystúpení folklórneho súboru Haviar z Rožňavy sme deťom vyrobili hasičskú penu, v ktorej sa vyšantili dosýta. Bolo to krásne popoludnie. Ďakujeme za pozvanie."

Gabriela Jakubecová

 

Čítať 1744 krát Naposledy zmenené streda, 14 august 2019 12:37