sobota, 31 august 2019 12:54

Druhý ročník podujatia Poklady Železníka prilákal ešte viac návštevníkov ako ten predchádzajúci Doporučený

Napísal(a) Ladislav Bene
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

V sobotu, 24. augusta 2019 v Železníku usporiadalo občianske združenie Skryté Poklady Slovenska v spolupráci s obcou Sirk pokračovanie úspešného podujatia Poklady Železníka.  Už od skorého popoludnia sa priestor okolo historického kina Stachanov zaplnil návštevníkmi. Od 14. hodiny sa mohli deti zahrať športové hry a boli pre nich pripravené aj tvorivé dielne. Svoju techniku prišli ukázať aj dobrovoľní hasiči zo Sirka a takisto OZ. Rákošská cächa prichystala deťom stánok s lesnými hádankami.

O hlad návštevníkov sa starali kuchárky z obce Sirk, ktoré pripravovali jedinečné sirkovské guľky. Taktiež bol pripravený lahodný guľáš a sladké dobroty či kvalitná káva. 

 

O 14.30 sa tí, ktorí chceli spoznať Železník viacej, vydali na komentovanú prehliadku banských kolónií. Zastavili sme sa pri mohutných barakoch v časti Štokovce, pri storočnej drevenej kolkárni a taktiež pri obnovenej baníckej kaplnke, ktorú bolo možné vidieť aj zvnútra. 

V kinosále boli podvečer pripravené dve zaujímavé prednášky. Jedna o gotických kostoloch na Gemeri, ktorú prezentovali členovia OZ Gotická cesta a druhá s názvom Železník a jeho okolie – unikátna história, ktorú prezentovali pracovníci Baníckeho múzea v Rožňave. 

So západom slnka prišiel vrchol podujatia, a to vystúpenie rockovej skupiny ZEUS z Nitry, ktorí zahrali najväčšie rockové hity 80-tych a 90-tych rokov. Pripravená bola aj tombola a majiteľ jednej zo vstupeniek si odniesol nový LED televízor. 

Nasledujúci deň, 25. augusta sa pri kaplnke Nanebovzatia Panny Márie v Železníku uskutočnila po mnohých rokoch svätá omša. Kaplnka a jej okolie od jari dostali novú, krajšiu podobu vďaka aktivitám združenia Skryté Poklady Slovenska. Do brigád sa zapojili ako členovia združenia, tak aj dobrovoľníci z okolia. V poslednej etape pomohli obce Sirk a Turčok. 

Vďaka patrí všetkým, ktorí sa pričinili, aby bol Železník zase o niečo krajší a turisticky atraktívnejší. Aby sa na jeho banícku históriu nikdy nezabudlo. 

Ladislav Bene

 

 

Čítať 1486 krát Naposledy zmenené pondelok, 02 september 2019 16:46

Galéria obrázkov

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!