Vytlačiť túto stránku
utorok, 17 september 2019 18:06

V Čiernom Potoku „DO ROKA A DO DŇA“ usporiadali II. ročník záhradkárskej výstavy Doporučený

Napísal(a) JUDr.Jozef Pupala
Ohodnotiť túto položku
(1 Hlasovať)

V Čiernom Potoku, v malej obci v okrese Rimavská Sobota, v kultúrnom dome (bývalej jubilejnej škole) miestna organizácia SZZ usporiadala dňa 14.9.2018 prvý raz výstavu zeleniny, ovocia, kvetín a ručných a remeselníckych prác tamojších občanov. Nakoľko mala výstava veľmi dobrý ohlas medzi obyvateľmi, ale aj čitateľmi stránky „MAJ GEMER“, kde uvedenú výstavu si k dnešnému dňu pozrelo 2.641 čitateľov, zahradkári v obci v spolupráci so starostkou obce pani Svetlanou Šufliarskou-Zauškovou pripravili na 14.9.2019 druhý ročník tejto výstavy s názvom „PLODY NAŠEJ ZEME A ŠIKOVNÝCH RÚK“. Je treba podotknúť, že výstavu začali inštalovať už v piatok 13.9.2019, kedy do 17.00 hodiny mohol každý záujemca priniesť do kultúrneho domu svoje produkty zeleniny, ovocia, kvetín, ručných a remeselníckych výrobkov.

Organizátori výstavy mali určité obavy, či bude dostatočné množstvo a sortiment vystavovaných produktov vzhľadom na nepriaznivé podmienky, zamrznuté kvety stromov na jar, najskôr mokro a následne veľmi suché počasie. O to bolo ich väčšie prekvapenie z bohatého a pestreho sortimentu produktov našej zeme.

Výstavu otvorili dňa 14.9.2019 od 09.00 hodine členovia miestneho výboru základnej organizácie Slovenského zväzu záhradkárov – pani Helena Stanková-Vilhanová, Helena Hlásková a Ing. Peter Hriň, za prítomnosti ostatných členov zväzu záhradkárov, vystavovateľov a prvých návštevníkov. Výstava trvala až do 18.00 hodiny. Najkrajšie exponáty vyhodnotila pani Helena Stanková a Ing. Peter Hriň. Prví traja najúspešnejší vystavovatelia v každej kategórii obdržali diplomy a vecné ceny. Ceny predstavovali náradia a veci potrebné k záhradkárčeniu. (Výsledky si môžete pozrieť v tabuľkovej prílohe.)

O tom, že spomenutú prvú výstavu v roku 2018 si pozreli aj čitatelia zo vzdialených regiónov, nielen z Gemera, svedčí aj návšteva pani Hukelovej zo Zvolena a ďalších návštevníkov z Košíc, Rožňavy, Tornale atď.

Vystavovaných bolo tento rok 192 produktov! Nechýbali 40 kg tekvice vypestované Ing. P. Hriňom, 8 druhov fazule, ktorú vypestovala pani Oľga Hukelová. Z kvetín prezentovali tropický banánovník a citrónovník Ján Sebíň ml., z ručných prác zaujali vyšívané šaty Stanky Hriňovej.

Nuž, a že snaha rodičov – pestovateľov a remeselníkov neostala bez výchovného efetktu, svečí aj účasť malých pestovateľov a remeselníkov, ktorí boli ocenení mimo súťaže. Bolo si na čom popásť svoje oči. Krásne a majstrovsky naaranžované boli produkty na stoloch, na stenách, v chodbe, na schodišti do budovy, ale aj pred samotnou budovou kultúrneho domu. (Viď fotogaléria k príspevku.)

O tom, že v obci sú šikovní pestovatelia svedčia aj upravené a pestré zeleninové záhradky väčšiny obyvateľov obce, upavené a udržiavané kvetinové záhony pred domami, dekorované schodištia domov kvetmi...

Návštevníci výstavy si mohli pochutiť aj na chutnom, ako inak, zeleninovom – fazuľovom guľáši, v ktorom okrem korenín boli výhradne produkty domácich pestovateľov a chovateľov (vrátane klobások a údeného mäska), ktoré si mohli dospelí zapiť sudovým pivkom.

Účastníci výstavy, ale aj návštevníci, sa tešia na budúci ročník a sú zvedaví, čím záhradkári, pestovatelia a remeselníci opäť prekvapia.

Foto: autor príspevku.
JUDr. Jozef Pupala

 

Čítať 1894 krát Naposledy zmenené streda, 18 september 2019 09:10

Galéria obrázkov

1 komentár

  • Odkaz na komentáre Zdeněk piatok, 27 september 2019 22:08 Napísal(a) Zdeněk

    Uznanie a obdiv organizátorom, potešenie v očiach že v našej dedinke sa dejú milé podujatia aj tohto typu.