utorok, 08 október 2019 22:43

Upršaná, ale spokojná Jazda sv. Huberta v Revúcej Doporučený

Napísal(a) Juraj Genčanský
Ohodnotiť túto položku
(1 Hlasovať)

,,Zver nielen loviť, ale hlavne chrániť, chovať a pochopiť jej význam v prírode“ – to je odkaz legendy o svätom Hubertovi, ktorý si účastníci týchto jesenných slávností každoročne pripomínajú.

V sobotu 5. októbra 2019 bolo centrum Revúcej slávnostne vyzdobené a plné ľudí a koní... Dvadsiaty ročník Jazdy svätého Huberta a 7. ročník regionálnych poľovnícko-rybársko-včelárskych slávností dostal zásluhou nevyspytateľného počasia novú, poeticko-dažďovú podobu.

Tradičné jesenné slávnosti sú aj oslavou prírody, a tá ukázala, že jej zákony majú prednosť pred ľudskými vždy. Celý deň výdatne pršalo! Vôbec to však neprekážalo koníkom ani jazdcom, no a napokon ani nám ostatným, lebo sme kultúrny program i väčšinu tradičných hubertovských atrakcií presunuli pod strechu Mestského domu kultúry...

V programe vystúpili: dychová hudba SMZ Jelšava, Folklórna skupina Spod Kohúta so svojou ľudovou hudbou, deti z oboch materských škôl a žiaci troch základných škôl v meste, seniori spevokolu Úsvit pri ZO JDS, Detský folklórny súbor Lykovček a FS Lykovec so svojou ľudovou hudbou.

Súčasťou programu boli sprievodné akcie: prezentácie rybárskej kuchyne i včelích produktov a výrobkov z medu a včelieho vosku, prezentácia Súkromnej strednej obchodnej školy (za zmienku určite stojí, že na tejto škole v rámci študijných odborov pribudne predmet, ktorý sa bude venovať vzdelávaniu včelárov), ďalej prezentácia Turisticko-informačného centra, Mestských lesov Revúca, lesná pedagogika Lesov SR, výstava poľovníckych trofejí či výstava a tvorba detských umelecko-výtvarných prác. Tí, čo sa nestihli vyfarbiť či zmaľovať, mohli vyskúšať aj maľovanie na tvár na stanovištiach základných umeleckých škôl, kreatívne variácie s papierom zabezpečilo papiernictvo Compact. Nechýbala ani každoročná výstava a oceňovanie Základnej organizácie Slovenského zväzu chovateľov v priestoroch Centra voľného času v Revúcej. Súťažilo sa o najlepší domáci koláč z jesennej úrody, o najkrajšiu vyrezávanú tekvicu, o najkrajšiu jesennú ikebanu... Vyhrali všetci, ktorí napriek všetkému prišli, lebo získali – dobrú náladu a kopu hubertovských zážitkov...!

Juraj Genčanský
MsKS Revúca

FOTO: Peter Poboček

 

Čítať 1430 krát Naposledy zmenené streda, 09 október 2019 19:10

Galéria obrázkov

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!