Vytlačiť túto stránku
piatok, 18 október 2019 16:07

Výstavu Bjørnstjerne Bjørnson – Hviezda zo severu otvorili v Múzeu Prvého slovenského gymnázia Doporučený

Napísal(a) Katarína Kvetková
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

V utorok popoludní 15. októbra 2019 sa v Múzeu Prvého slovenského gymnázia v Revúcej konala vernisáž výstavy Bjørnstjerne Bjørnson – Hviezda zo severu, ktorú otvorili nórsky veľvyslanec na Slovensku Terje Theodor Nervik, veľvyslanec s osobitným poslaním pre granty Finančného mechanizmu Európskeho hospodárskeho priestoru, Nórskeho a Švajčiarskeho finančného mechanizmu a bývalý slovenský veľvyslanec v Nórsku František Kašický a primátor mesta Július Buchta. Vzácnych hostí na pôde mesta privítal Július Buchta, neskôr po krátkom stretnutí a rozhovoroch v kancelárii primátora ich kroky smerovali k historickej budove Prvého slovenského gymnázia.

Tradične, chlebom a soľou, s hudobnou produkciou ľudovej hudby folklórneho súboru Lykovec, ich tentoraz privítala riaditeľka múzea Diana Lamperová. Nórskeho veľvyslanca zaujal areál múzea, Park národovcov, stála expozícia a samozrejme samotná výstava, ktorá vznikla v spolupráci veľvyslanectva Nórskeho kráľovstva so Slovenskou národnou knižnicou. V Múzeu Prvého slovenského gymnázia sa koná pri príležitosti 4. ročníka divadelného festivalu Slovenské kortyny 2019 a je venovaná nórskemu dramatikovi, básnikovi, politikovi a známej osobnosti európskeho kultúrneho a spoločenského života na prelome 19. a 20. storočia Bjørnstjernovi Bjørnsonovi.

Držiteľ Nobelovej ceny za literatúru z roku 1903 bol aktívnym a hlasným zástancom mieru, ako aj práv malých národov. Na sklonku 19. storočia sa aktívne zapájal do boja Slovákov a obhajoval ich práva na vlastný jazyk a identitu v rámci Rakúska-Uhorska. Vďaka jeho článkom v európskej tlači sa svet dozvedel o vtedajšej situácii Slovákov. Bjørnsonove myšlienky o ľudských právach, demokracii a právach malých národov získali podporu po prvej svetovej vojne a inšpirovali budovanie národov po celej Európe. Fragmenty z jeho spolu mg rl 1aživota návštevníkom vernisáže v úvode prezentovala malá scénická kompozícia v podaní Juraja Genčanského. Nórsky veľvyslanec takisto predstavil niektoré aktivity a život svojho významného rodáka a vyjadril potešenie, že mal možnosť navštíviť naše mesto a osobne otvoriť výstavu B. Bjørnsona.

Výstava na samostatných paneloch predstavuje etapy života a oblasti tvorby nórskeho spisovateľa a jeho boj za slobodu Slovákov na prelome 19. a 20. storočia. Do konca októbra 2019 je sprístupnená v podkroví Múzea Prvého slovenského gymnázia.

Text a foto: Katarína Kvetková

 

Maj Gemer - Revúcke listy on line

 

Čítať 1355 krát Naposledy zmenené piatok, 18 október 2019 18:42