Vytlačiť túto stránku
utorok, 22 október 2019 13:56

Aj samospráva Revúcej sa zaujíma o stav sociálnych a zdravotných služieb pre seniorov Doporučený

Napísal(a) BBSK, odd.
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Zahraniční experti zo Svetovej banky a Európskej komisie sa počas uplynulého týždňa stretli so zástupcami obcí a miest z menej rozvinutých regiónov Banskobystrického kraja. V rámci iniciatívy Catching-up Regions (Dobiehajúcich regiónov) sa zaujímali o stav sociálnych a zdravotných služieb pre seniorov. Experti okrem Revúcej zavítali aj do okolia Rimavskej Soboty a Veľkého Krtíša. Cieľom stretnutí bolo vytypovať obce a vytvoriť mikroregión, v ktorom by si obce vzájomne pomáhali v oblasti služieb pre seniorov. Malé samosprávy často nemajú kapacitu ani finančné prostriedky zabezpečovať pre svojich obyvateľov tieto služby samostatne.

„Z niektorých okresov nášho kraja mladí ľudia odchádzajú za prácou preč a obyvateľstvo nám starne. O pár rokov reálne hrozí, že sa o seniorov nebude mať kto postarať.

Obce často nemajú finančné prostriedky na zabezpečenie tejto starostlivosti. Vítam preto iniciatívu zahraničných expertov, ktorí chcú spolu s našimi odborníkmi z BBSK obciam pomôcť v oblasti zdieľania sociálnych a zdravotných služieb,“ uviedol predseda BBSK, ktorý prišiel na stretnutie so starostami a primátormi z okolia Revúcej.

spolu mg rl 1aBanskobystrický kraj je súčasťou iniciatívy Dobiehajúce regióny (Catching-up regions), ktorá je určená na podporu rastu investícií do menej rozvinutých regiónov, odblokovanie prekážok využívania európskych štrukturálnych fondov a na maximalizáciu efektu týchto investícií. V rámci iniciatívy pracujú zahraniční experti a experti z BBSK na štyroch oblastiach. Doprava, sociálne služby, školstvo, tvorba inovačného zázemia pre firmy.

Zo Slovenska je do iniciatívy už rok zapojený Prešovský kraj. Banskobystrický kraj sa k iniciatíve pridal začiatkom tohto roka. Zo susedných krajín prebieha iniciatíva vo viacerých regiónoch Poľska, a tiež v Rumunsku.

Text a foto: BBSK, odd. podporných služieb a medzinárodných vzťahov

 

Čítať 1023 krát Naposledy zmenené štvrtok, 24 október 2019 13:58