Vytlačiť túto stránku
pondelok, 18 november 2019 22:29

Jubilantka i folkloristka pani Helenka z Muráňa Doporučený

Napísal(a) -RS-
Ohodnotiť túto položku
(1 Hlasovať)

Pani Helenka Beňová, rod. Mauerová, sa narodila v období druhej svetovej vojny, presnejšie mesiac po vypuknutí SNP (1944). Má dvoch starších súrodencov – sestru Blaženku Fabovú a brata Milana Mauera. Mladší brat Ľubomír zomrel pomerne mladý. Helenka je po mame Júlii, rod. Spišákovej, Muránčanka, a jej otec, Robert Mauer pochádzal z Kokavy. Od detstva som ju vnímala ako svoju príbuznú, veď naši starí rodičia (Ján a Katka Spišákovci) boli súrodenci a spolu s bratom Štefanom vyrastali v malebnom Pastovníku. Tam zostal bývať iba on s manželkou Máriou (rodenou Vrabcovou), ale brat Ján (starký Helenky) sa usadil na nižnom konci s manželkou Karolínou (Vrbjarovou od Vendeľa) „u Čoríka“ a sestra Katka s manželom Jánom Sojákom na vyšnom konci (v Prídeľu).

mur s kamaratkou benovejNašu oslávenkyňu, pani Helenku, najkrajšie spomienky z mladosti spájajú s Máriou Beňovou (od Gajdáľov) – neskôr manželkou Františka Goldschmidta. (Manželia Goldschmidtovci odišli navždy pred viac ako 20 rokmi. Česť ich pamiatke!) Dve bývalé nerozlučné kamarátky, potom švagriné priviedli na svet aj svoje prvé deti takmer v rovnakom čase – v januári 1966. Helenka dcéru Slávku (vydatú Urvovú) a Mária jediného syna Romana. Do rodiny Vladimíra a Heleny Beňových neskôr ešte pribudla dcéra Janette (vydatá Švonavcová) a syn Matúš. V súčasnosti sa tešia z 5 vnúčat (Miško, Janko, Apolenka, Jarko a Bianka), ba s najstaršou vnučkou Bc. Michaelou Hajdúkovou sa delia o radosť z jej synov a ich pravnúčikov Tadeáška a Matejka. Produktívny život pani Heleny Beňovej je spojený najmä s muránskou pílou, ale ani na dôchodku zo svojej aktivity príliš nezľavila. Stále vystupuje s folklórnou skupinou Levenda (od r. 1991). Svojím dôstojným a pozoruhodným speváckym prejavom v ľudovom odeve a bohatými praktickými skúsenosťami v tvorbe rôznych muránskych špecialít naznačuje, že jej vzťah k našej obecnej ľudovej kultúry je viac než kladný. Niet pochýb o tom, že muránske zvyky a obyčaje mur gagoriky benova 1neváha propagovať aj mimo našej obce. Napríklad na Dňoch vidieka v Národnej rade SR v rámci prezentácie ľudových tvorcov za Mikroregión Muránska planina, alebo prostredníctvom slovenskej televízie v rámci programu Encyklopédia slovenských obcí a pod. Také cestoviny do polievky, zvané „gágoríky“, robené v Muráni na brde (súčasť krosien) nesmeli chýbať na žiadnej hrdej svadbe či inej hostine.

Asistovala jej aj sesternica Želka Štefaňárová, no Helenka uviedla, že ju to učila prísna starká aj mama a ona už k tomuto priúča milovanú vnučku Bianku, učenlivú a trpezlivú synovu dcérku. Nevesta Janka (rod. Kováčová) ju v tom rada podporuje, veď „naša Helenka vie, čo robí, lebo vraj, keď my tu nebudeme...“

Oceňujeme aj pomoc pani Heleny Beňovej s manželom Vladimírom (čoskoro 80-ročným) pri tvorbe Muránskych novín od roku 2008. Pani Helenka má vynikajúcu pamäť a úctyhodnú ochotu pomáhať. Vždy na požiadanie vedela redakcii poradiť, objasniť problematiku z histórie obce, vyriešiť nejasné súvislosti, identifikovať ľudí na starých fotografiách atď. Zvykli sme hovoriť, že vtáka poznáš po perí a človeka po reči. Naša oslávenkyňa Helenka Beňová je milá, výrečná, avšak ako správna folkloristka rada načrie aj do bohatej studnice nášho muránskeho dialektu (nárečia). Prajeme jej dobré zdravie, pohodu v rodine a Božie požehnanie každej aktivite, ktorú v jej podaní radi obdivujeme!

-RS-

(Zdroj: Muránske noviny 5. nov.2019)

 

Čítať 1627 krát Naposledy zmenené utorok, 19 november 2019 15:26