Vytlačiť túto stránku
sobota, 11 január 2020 08:28

Najväčšiu zbierku na svete predstavili v Revúcej Doporučený

Napísal(a) Juraj Genčanský
Ohodnotiť túto položku
(1 Hlasovať)

Najfalošnejším zvieraťom je kôň. Zaživa sa tvári ako filozof: nad všetkým múdro kýva hlavou; po smrti sa pretvaruje, že je zajačia paštéta, a v skutočnosti sa už dávno stratil pod kapotou áut a odtiaľ, vo forme pokutových blokov, hýbe svetom. Pritom všetkom svoj kulminačný bod dosahuje vývojom, ale v opačnom poradí – kôň – koník – koníček: záľuba ľudskej duše. V tejto poslednej fáze poráža všednosť, zaháňa nudu a pomáha ťahať káru života. 
Napríklad – zberateľstvo. Zbierať možno čokoľvek. Voľakedy v školskom veku bifľoši zbierali jednotky a nebifľoši po škole modriny. Dievčatá zbierali servítky, zápisy do pamätníčkov, chlapci zasa chrobáky či motýle a na tie motýle zasa dievčenské srdcia...

Alebo filatelisti – zberatelia, ktorí sa ešte nedozvedeli, že známky sú na frankovanie listov...

Numizmatici, ktorí zbierajú mince – niektorí iba tie platné...

Iní zbierajú modely áut, lietadiel, historické hodiny, maliarske originály alebo – predstavte si – husle! Na svete je asi tisíc zberateľov husieľ a tí majú spolu 1400 stradivárok. Je to naozaj pozoruhodné, o to viac, že maestro Antonio Stradivari za svojho života ich stihol vyrobiť iba 900.

Vo výstavnej sieni revúckeho MsDK od 9. januára 2020 prezentujeme výsledok zanieteného a cieľavedomého zberateľstva, dokonca takého, že ide pravdepodobne o najväčšiu zbierku na svete, keďže o inom takomto zberateľovi sa nevie. Ale so stopercentnou istotou môžeme povedať, že ide o slovenský rekord, pretože to má autor zbierky potvrdené certifikátom o zápise do slovenskej knihy rekordov.

Držiteľom ustanovujúceho slovenského rekordu z roku 2017 za najväčšiu zbierku odevných ramienok je pán Mgr. MARTIN PLIEŠOVSKÝ z Hnúšte. V čase rekordu ju tvorilo 711 vešiakov zhruba z 25 krajín sveta. Dnes ich už je okolo 1200 a na výstavu v Revúcej sa zmestilo 345 kusov. Najstarší exemplár je z roku 1910 a slúžil na odkladanie ťažkých ženských kožuchov. Najmenšie ramienko je v tvare písmena V, ktorého ramená majú dĺžku desať centimetrov, najväčšie je široké 47 centimetrov a pochádza z Talianska. Mimoriadne cenné je pre pána Martina ramienko, ktoré mu darovala pani zo Záhoria – patrilo jej dedovi a priniesol si ho domov po druhej svetovej vojne, keď sa vracal z koncentračného tábora v Mauthausene. Ručne maľované vešiaky pochádzajú z rakúskeho Tirolska.

V zbierke sú rôzne druhy ramienok na šaty – drevené či plastové, ale aj drôtené, kovové a bambusové, klasické na obleky, šaty, sukne, pre deti, dospelých, tiež na opasky a iné odevné súčasti. Kuriózne kusy sú z plastovej fľaše, z konára stromu, čierne a biele ramienko pre mladomanželov. Jedným z historických kusov je ramienko Kurta Langeho, nemeckého viceprezidenta Reichsbank v rokoch 1936-38, ktorý bol po vojne svedkom v Norimberskom procese.

Ak si niekto myslí, že vešiaky sa používajú len na nohavice, saká či kabáty, je na omyle. „Vešiak využijete na všetko. V zbierke mám už vešiak na topánky, na kravaty až z New Yorku, ale i malé detské vešiaky, vyzdobené štrikovaním, aj vešiaky na ženské nohavičky a podprsenky,“ hovorí autor zbierky.
Unikátnu výstavu odevných ramienok si vo výstavnej sieni MsDK v Revúcej môžete pozrieť do 12. februára 2020.

Juraj Genčanský
MsKS Revúca

FOTO: Peter Poboček

 

 

Čítať 1787 krát Naposledy zmenené pondelok, 13 január 2020 11:12

1 komentár

  • Odkaz na komentáre Marta Motusová pondelok, 08 február 2021 13:57 Napísal(a) Marta Motusová

    Dobrý deň
    videla som v telke pána Pliešovského.Mám asi pre neho vešiaky, ale neviem zistiť kontakt.Vedeli by ste mi pomôcť?
    Ďakujem
    Marta Motusová, Dun Streda