Vytlačiť túto stránku
streda, 10 jún 2020 22:15

Novomanželia položili svadobnú kyticu k hrobu starkého nevesty v Čiernom Potoku Doporučený

Napísal(a) J. Pupala
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Dňa 6. júna 2020 v obci Čierny Potok, okres Rimavská Sobota, sa udiala nevšedná udalosť. Tamojšia členka ZO SZPB armádneho generála Ludvíka Svobodu, Zdenka, rod. Kapcová, ktorá býva v Bratislave, pri príležitosti uzavretia manželstva s Jurajom Kozárom, zavítali do rodnej obce nevesty, aby položili svadobnú kyticu k hrobu starkého nevesty, Václava Fajčíka, účastníka protifašistického odboja pri oslobodzovaní Liptovského Mikuláša - Nicovô, Kraľovian, Žiliny, až na Moravu, kde sa dožil konca 2. svetovej vojny v Európe.
Ďalším rozhodnutím zavítania do obce Čierny Potok po svadobnej ceste, bola aj zastávka pri pamätníku obetí maďarských fašistov, medzi ktorými bol aj prastarký Štefan Kapec, ktorý zahynul s ďalšími Slovákmi z okolitých osád v koncentračnom tábore Flossenbürg, kde boli pravdobne popravení aj generáli Golian, Viest, Malár a Jurech. Inšpiráciou spomínaných manželov bola tradícia, ktorá k nám prenikla zo Stalingradu, kde novomanželia po obrade uzavretia manželstva kládli svadobné kytice pri Mamajovej mohyle.

cp IMG 7435   cp IMG 7438 kópia   cp IMG 7442 kópia 2   cp IMG 7439

 

Stojí na uznanie aj postoj ženícha Juraja Kozára, ktorý po oboznámení sa s osudom obetí pochádzajúcich z Čierneho Potoka a okolia, požiadal o vstup do ZO SZPB armádneho generála Ludvíka Svobodu v Čiernom Potoku a zároveň s prihláškou si objednal aj dvojtýždenník ÚV SZPB Bojovník. Stal sa tak 67. členom ZO SZPB arm. gen. Ludvíka Svobodu v Čiernom Potoku, v obci, ktorá má iba 140 obyvateľov. Kde by bol dnes SZPB, keby mala takýto podiel členov napríklad Bratislava, Žilina, Košice, Horná Mariková...

Výbor ZO SZPB arm. gen. L. Svobodu aj touto cestou želá na spoločnej ceste svojim členom – novomanželom krásnu cestu a pevné sibírske zdravie a kaukazskú dlhovekosť!

V Čiernom Potoku 9.6.2020

pplk. v. v. JUDr. Jozef Pupala,

predseda ZO SZPB arm. gen. Ludvíka Svobodu v Čiernom Potoku

Čítať 1470 krát Naposledy zmenené štvrtok, 11 jún 2020 08:59