Vytlačiť túto stránku
piatok, 12 jún 2020 15:03

Gemer má novú atrakciu pri aragonitovej jaskyni. Na kolobežkách za zážitkom Doporučený

Napísal(a) V. Brádňanský
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Historicky významné mesto Jelšava svojimi aktivitami v posledných rokoch prispieva k zvyšovaniu popularity regiónu Gemer. Najnovší projekt ponúkne návštevníkom možnosť bližšie spoznať prírodu v bezprostrednom okolí mesta atraktívnym spôsobom – zjazdom na horských kolobežkách po turistickej trase južnými svahmi Revúckej vrchoviny až k bránam Coburgovského kaštieľa.
Mesto Jelšava v posledných rokoch stavilo na rozvoj turistickej ponuky, ako v meste, tak aj v okolí. Uvedomujú si geografickú blízkosť Ochtinskej aragonitovej jaskyne, unikátu, ktorý je zapísaný ako lokalita Svetového dedičstva UNESCO a vidia zmysel v oslovení návštevníkov smerujúcich práve k tejto vychýrenej atraktivite regiónu. „Návštevnosť jaskyne má v posledných rokoch stúpajúcu tendenciu a vzhľadom na chýbajúce doplnkové služby v jej blízkosti sme sa rozhodli pre rozšírenie zážitkovej ponuky. Aby sme sa priblížili novým trendom a ponúkli návštevníkovi netradičný

zážitok, rozhodli sme sa nakúpiť horské kolobežky, na ktorých môžu absolvovať nezabudnuteľnú jazdu,“ uviedol primátor mesta Jelšava Milan Kolesár. Ako dodal, spoznávanie krás okolia mesta na kolobežkách je vhodné pre všetkých, pretože štýl zjazdu si každý môže vybrať podľa svojich možností a schopností. „Môžete zvoliť pomalú relaxačnú jazdu s prestávkami – ak si chcete užiť krásy prírody, vôňu kvetov, farebnú paletu stromov, alebo si doprajete zábavný zážitok z jazdy dolu kopcom v kruhu rodiny či priateľov, či vyskúšate adrenalínovejšiu jazdu a tým pevnosť svojich nervov, a svojmu telu tým dožičíte zvýšenú dávku adrenalínu,” dodal Milan Kolesár.

jelsava hradok 3aNajnovším prírastkom v turistickej ponuke je vďaka rozvojovému zámeru “Na kolobežkách z Hrádku do Jelšavy” možnosť zapožičania si horských kolobežiek v štartovacom bode na rázcestí pri Hoteli Hrádok v blízkosti Ochtinskej aragonitovej jaskyne s následným zjazdom cez les po spevnenej ceste priamo do centra mesta. Trasa má takmer 6 km s prevýšením cez 430 m a je určená záujemcom všetkých vekových kategórií, ponúka výhľady do okolia kedysi slávneho banského mesta v jedinečnom prostredí na rozhraní Revúckej vrchoviny, Slovenského krasu a Juhoslovenskej kotliny. K dispozícii je celkovo 5 odpružených kolobežiek pre dospelých a 3 pre deti, k výbave patria prilby, ochranné rukavice a detské chrániče. Jazda je bezpečná, keďže trasa je primárne určená peším turistom či cyklistom a momentálne sa nachádza v procese napojenia na okolité cyklotrasy smerom na Lubeník, Magnezitovce a Chyžné. V rámci služby sa po vzájomnej dohode počíta aj s odvozom turistov späť na miesto štartu spolu s kolobežkami, návštevníci tak môžu v meste stráviť vopred dohodnutý čas, ktorý sa tu dá spríjemniť návštevou ďalších turistických lákadiel, ako je Coburgovský kaštieľ či splav rieky Muráň. Návštevníkom tak odpadá zbytočná logistika, ak si nechajú auto zaparkované pri jaskyni alebo pri hoteli.

Pre milovníkov prírody sa zjazd kolobežkami dá naviazať na ďalšiu ponuku mesta Jelšava, konkrétne na splav rieky Muráň, ktorá zahŕňa zapožičanie a odvoz vybavenia vrátane kajaku. Služba bola spustená v roku 2019 a kajakárov prevedie nenáročným úsekom medzi Teplou vodou a Jelšavským mostom. Detaily a cenník ponúkaných služieb nájdete na oficiálnej stránke mesta Jelšava. Tento turistický produkt doplní od júla ďalších viac ako 30 zážitkov, ktoré sa dajú už dnes kúpiť cez krajskú cestovnú kanceláriu. Nákup je možný online na destinačnom webe Banskobystrického kraja zahoramizadolami.sk.

„Splav rieky Muráň som si vyskúšal ešte minulý rok a teším sa, že pre návštevníkov Jelšavy pribudla ďalšia zaujímavá atrakcia. Podobné aktivity dokážu turistov v meste udržať dlhšie a podnecujú ich využiť aj ďalšie služby, čím pomáhajú aj miestnej ekonomike. Dovolenka na Slovensku bude zrejme hitom tohto roka a som rád, že s pomocou Banskobystrického samosprávneho kraja sa mestá v našich regiónoch stávajú ešte atraktívnejšími,“ povedal predseda BBSK Ján Lunter.

jelsava hradok 4aVďaka záchranným prácam sa najväčším lákadlom v meste Jelšava za posledné roky stal kaštieľ Coburgovcov. Kaštieľ je vo vlastníctve mesta a pripomína bohaté banské dejiny nielen samotnej Jelšavy, ale aj celého regiónu. Pôvodne renesančná budova prešla viacerými štádiami dostavieb, bežne sa však spomína ako klasicistický kaštieľ. V súčasnosti je objekt v postupnej rekonštrukcii vďaka rôznym grantovým schémam a vládnemu projektu, ktorý dáva prácu miestnym dlhodobo nezamestnaným občanom. Projektová dokumentácia potrebná na pripojenie kaštieľa k inžinierskym sieťam bola realizovaná vďaka rozvojovému zámeru, ktorý bol tiež podporený Banskobystrickým samosprávnym krajom cez Rozvojovú agentúru a Oblastnú organizáciu cestovného ruchu (OOCR) Gemer. „Tento kaštieľ je objektom, v ktorom my, aj všetky zainteresované strany, vidíme priestor pre systematický, koncepčne plánovaný a koordinovaný rozvoj turizmu v meste Jelšava. V budúcnosti sa tu počíta s vybudovaním nízkokapacitného neštandardného zážitkového ubytovania, ktoré by malo začať dopĺňať chýbajúce ubytovacie kapacity na Gemeri.“ Iveta Niňajová dodala, že z hľadiska cestovného ruchu je veľmi pozitívne, že sa nečaká na rekonštrukciu jedného objektu, aby sa vytvoril turistický produkt, ale súbežne s rekonštrukciou sa tvoria ďalšie aktivity, ktoré v budúcnosti vytvoria ucelený, konkurencieschopný turistický produkt mesta.

jelsava hradok 2aKomentovaná prehliadka kaštieľa je po predošlej dohode možná počas letnej sezóny a je naozaj unikátnym zážitkom, ktorý spája bohatú históriu budovy s jej súčasnou rekonštrukciou. Návštevníkov pribúda aj na organizovaných letných akciách, ako sú Kaštieľne dni či rôzne koncerty, prednášky a výstavy. Kvôli situácii s novým koronavírusom sa túto sezónu uskutoční predbežne iba jeden kultúrny večer pod názvom Divadelná noc u Coburgovcov, a to predposledný augustový víkend. Pre záujemcov je taktiež otvorené zrekonštruované Mestské múzeum Jelšava s etnografickými a numizmatickými zbierkami.

Jelšava má potenciál skĺbiť unikátne prírodné prostredie, kultúrny cestovný ruch, ktorý odráža dejiny regiónu, so súčasným zážitkovým turizmom dostupným pre všetky vekové kategórie. Ako povedal výkonný riaditeľ OOCR Gemer Jaroslav Hric: „Jelšava sa stala ideálnym miestom na jednodňový výlet pre kohokoľvek, kto rád kombinuje prírodné krásy s kultúrnym dedičstvom. Spolupráca samosprávy, nadšenia jednotlivcov a OOCR začína prinášať ovocie vo forme spokojného návštevníka.“

Rozvojový zámer “Na kolobežkách z Hrádku do Jelšavy” bolo možné realizovať vďaka finančnej podpore Rozvojovej agentúry Banskobystrického samosprávneho kraja, n. o. a OOCR Gemer vo výške 5 619 eur. Personálne a technické zabezpečenie prevádzky majú v rukách Mestské služby Jelšava.

Mgr. Viktor Brádňanský

Čítať 1890 krát Naposledy zmenené sobota, 13 jún 2020 09:42