Vytlačiť túto stránku
utorok, 14 júl 2020 15:09

Na evanjelickom cintoríne v Tisovci obnovujú hroby padlých československých vojakov Doporučený

Napísal(a) V. Brádňanský
Ohodnotiť túto položku
(1 Hlasovať)

Písal sa jún 1919, keď v našom regióne prebiehali ťažké boje medzi československou armádou a maďarskou červenou armádou. Tieto boje netrvali dlho, ale ich dopad na civilné obyvateľstvo, ktoré sa nestihlo spamätať z ťažkých útrap 1. svetovej vojny, predstavoval ďalšiu náročnú skúšku. Vojna, ktorá sa do historiografie zapísala ako ,,Boj o Slovensko v roku 1919“, zanechala v našich obciach množstvo obetí, ktoré upadli do zabudnutia. Mnohé hroby postupom času zanikli, alebo boli zničené. Viaceré pamätné miesta ako aj mená obetí, boli po prevzatí moci komunistami v roku 1948 odstránené a zničené. Podobne to bolo aj s interpretáciou a výskumom týchto udalostí, ktoré sa snažili komunisti odstrániť z našich dejín. Je preto akýmsi zázrakom, že sa v Tisovci dochovali hroby našich padlých vojakov a legionárov.

tis LEGIOVLAK A2R SK Tisovec a RSobota 1aZanedbané hroby ktoré boli dlhé roky verejnosťou vnímané ako hroby padlých rumunských vojakov, opravujú vďaka iniciatíve členov o. z. Gemerské grúne. Autorom myšlienky na zrealizovanie a hlavný aktér obnovy týchto unikátnych hrobov je mladý historik Mgr. Viktor Brádňanský, ktorý počas svojho bádania v archívoch a teréne, narazil na skutočný pôvod a mená vojakov, ktorí padli v okolí Tisovca v júni 1919. ,,Boje v okolí Tisovca trvali od 8. do 18. júna 1919 a obidve bojujúce strany v nich zaznamenali ťažké straty.“ V Tisovci na evanjelickom cintoríne sa v ohradenom areáli nadchádza 13 samostatných a jeden hromadný hrob, v ktorých sú pochovaní československí vojaci a ruskí i rumunskí zajatci, ktorí zomreli na rôzne choroby počas prvej svetovej vojny. ,,Z aktuálnych výskumov poznáme mená 15 československých vojakov a legionárov, ktorí padli v okolí Tisovca. V spoločnom hrobe odpočíva ďalších 16 neznámych vojakov. Aké boli straty maďarskej červenej armády nám posiaľ nie je známe,“ dodáva Brádňanský.

tis Stav hrobov na jeseň 2019 1,,Keď som minulý rok videl žalostný stav hrobov, povedal som si, že to musím napraviť. Hľadal som cestu a partnerov, ktorí by sa zapojili do obnovy. Pomocnú ruku mi podal Jaroslav Hric z o. z. Gemerské grúne, cez ktoré sme nakoniec podávali projekt na dotáciu Banskobystrického samosprávneho kraja. Na jeseň 2019 sme sa zároveň stretli v Tisovci s Ing. Pavlom Filipekom z Ministerstva obrany Českej republiky, s ktorým sme sa dohodli na partnerstve a spolupráci pri obnove hrobov. Do obnovy hrobov sa zapojila aj Nadácia Milana Rastislava Štefánika a mesto Tisovec.“

Dnes je už rekonštrukcia hrobov z časti hotová a práce by sa mali dokončiť koncom týždňa. Pietny akt za účasti hostí a delegácie z Českej republiky sa uskutoční v sobotu 18. júla na evanjelickom cintoríne. V Tisovci bude zároveň vystavený Legiovlak, v ktorom sa môžete dozvedieť o pôsobení légií nielen v zahraničí, ale aj v bojoch na našom území.

„Boje o Slovensko v roku 1919 bola krátka kapitola našich dejín, avšak nesmierne významná. Česi a Slováci ukázali celému svetu, že sme boli ochotní za náš nový spoločný štát a demokraciu bojovať a umierať. Preto by sme ani my nemali zabúdať na obete našich hrdinov z tejto zabudnutej vojny a hodnoty, za ktoré položili životy,“ dodáva na záver Brádňanský.

tis Historická fotka hrobov z 30. rokov 20. storočia 1a

Projekt obnovy týchto unikátnych hrobov sa podarilo zrealizovať vďaka finančnej podpore Banskobystrického samosprávneho kraja, Ministerstva obrany Českej republiky, Nadácie Milana Rastislava Štefánika a mesta Tisovec.

Mgr. Viktor Brádňanský

 

Čítať 1588 krát Naposledy zmenené utorok, 14 júl 2020 20:57