Vytlačiť túto stránku
utorok, 14 júl 2020 23:26

Spoznaj Železník na bicykli z Revúcej Doporučený

Napísal(a) J. L.
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

V sobotu 18.7.2020 o 10.oo hodine pri fontáne na Námestí slobody v Revúcej odštartuje cyklistická jazda, ktorú organizátori pomenovali ako Železník na bicykli. Trasa povedie po cyklochodníku smerom na Železník. Každý účastník si počas jazdy môže zvolíť vlastné tempo a „hore“ sa bude snažiť počkať na všetkých. Autori trasy pripomínajú, že jej profil je zvlnený a vedie po spevnenej ceste. Náročnejší je v prvej tretine cesty, kedy ešte budú všetci disponovať aj s dostatkom síl. Výhoda je, že naspäť sa pôjde takmer stále z kopca. Trasa je vhodná pre každého kto rád bicykluje, ako aj pre deti, ale najmä pre tých, ktorí majú už čosi aj nabicyklované.

Na Železníku bude účastníkov čakať sprievodkyňa Andy s krátkym výkladom o baníctve a živote na kolóniách v Železníku. Bude možnosť pozrieť si staré banské stavby a domy, v ktorých ešte pred 60 rokmi bývali baníci s rodinami. Prehliadka bude ukončená pri banskej štôlni Ladislav a pri historickom kine Stachanov, kde bude k dispozícii občerstvenie.

Tam sa putovanie bicyklistov skončí. Kto bude chcieť, môže pokračovať aj ďalej k vysokej peci v Červeňanoch, alebo do novootvoreného múzea v Rákošskej Bani.

Ostatní sa budú môcť vrátiť na bicykloch späť do Revúcej, kde bude pripravený aj skvelý guľáš v novom altánku Za Lacom, ktorý budú zároveň dobrovoľníci z o. z. Naša Revúca v ten deň práve otvárať.

Pred podujatím je potrebné zaregistrovať sa na stránke https://pokladyslovenska.sk a vyplniť krátky formulár, pretože registrácia na námestí už nebude možná. Včas si to vybavte, najmä ak máte záujem o občerstvenie a malý darček z cyklojazdy. Po registrácii je potrebné poukázať organizátorom dobrovoľný registračný poplatok vo výške 3,- €. Tieto peniaze, okrem iných nákladov, budú slúžiť predovšetkým na podporu činnosti o. z. Naša Revúca

J. L.

 

Čítať 1223 krát Naposledy zmenené streda, 15 júl 2020 15:28