Vytlačiť túto stránku
pondelok, 21 december 2020 10:32

Betlehemské svetlo nesie aj tohto roku posolstvo pokoja, lásky, mieru, jednoty Doporučený

Napísal(a) Gabriela Jakubecová
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Betlehemské svetlo skauti priniesli na Slovensko v roku 2020 už po tridsiatyprvýkrát netradične, vzhľadom na aktuálnu situáciu v súvislosti s koronavírusom. 

Odpaľovanie Betlehemského svetla prebiehalo so zreteľom na všetky aktuálne platné bezpečnostné a hygienické opatrenia, vždy so snahou o bezkontaktnosť a bez zhromaždenia. Jedným z mnohých cieľov betlehemského plamienka je spájať ľudí a prinášať nádej. Musíme veriť, že nádej nám na Vianoce prinesie presne to, čo potrebujeme všetci – pokoj – a bude akýmsi svetlom na konci tunela v aktuálnej situácii.
Dobrovoľní hasiči z Jelšavy sa stotožnili s touto myšlienkou a v tomto roku už siedmykrát šírili plamienkom nádej a pokoj vo svojom okolí všetkým ľuďom.
Vo štvrtok 17. 12. 2020 jelšavskí dobrovoľní hasiči prebrali Betlehemské svetlo v Plešivci od pána Lászlóa Boholya – skauta z Rimavskej Soboty a doniesli ho do Jelšavy.
V piatok 18. 12. 2020 si ho na Mestský úrad v Jelšave mohli prísť prevziať obyvatelia nášho mestečka, odpálili sme svetielko aj pri soche sv. Floriána, patróna hasičov a odovzdali sme ho aj pani Mgr. Margite Mladšej z Revúckej Lehoty, ktorá toto s láskou odovzdávala v obci ďalším.

Zavítali sme aj do Zariadenia opatrovateľskej služby v Jelšave. Nakoľko kvôli platným opatreniam sme nemohli plamienok aj s darčekom pre seniorov odovzdať osobne, prebral ho službukonajúci personál.

Plamienok si prišli odpáliť aj dobrovoľní hasiči z Muráňa, ktorí ho doručili ku dobrovoľným hasičom na Revúčku, pre obyvateľov Muráňa a do rímsko-katolíckych kostolov v Muráni a v Muránskej Dlhej Lúke.

V nedeľu 20. 12. 2020 sme zavítali na svätú omšu do rímsko-katolíckeho kostola sv. Petra a sv. Pavla v Jelšave, kde sme odpálili svetielko. Veriaci si ho mohli odpáliť po omši a bude tam svietiť až do Vianoc. Cestou z kostola si svetielko prevzali hasiči z Hucína a aj niektorí mladí hasiči – plameniaci.
Betlehemské svetlo nesie posolstvo pokoja, lásky, mieru, jednoty. Tieto spoločné hodnoty sú vlastné ľuďom bez ohľadu na to, akého sú vierovyznania, ku ktorej cirkvi sa hlásia, alebo sú bez vyznania.

Gabriela Jakubecová

Čítať 1108 krát Naposledy zmenené pondelok, 21 december 2020 17:17