Vytlačiť túto stránku
pondelok, 04 január 2021 12:40

Občania Čierneho Potoka vzdávali hold a vďaku svojim osloboditeľom

Napísal(a) JUDr. Jozef Pupala
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Dňa 24.12.2020 obec Čierny Potok si v tme a tichosti spomínala na oslobodenie spred 76 rokov, kedy vojská 2. ukrajinského frontu oslobodili obec od fašizmu.
Stalo sa tak v decembri 1944 v dopoludňajších hodinách a obyvatelia v tom čase tomu nechceli ani veriť. Veď ešte deň predtým museli kopať zákopy na príkaz Nemcov proti postupujúcej Červenej armáde a v jej zväzkoch aj rumunských vojakov.
Sloboda prišla od severozápadu od Husinej, cez samotu Kotlina a od Gemerčeka od osady Úsvit. Práve zo smeru, keď maďarskí fašisti odvliekli z osád Gemerček, Úsvit, Kaparovo, Hodoš a Durenda 15 Slovákov do koncentračného tábora v Dachau.
Z nich bolo 12 popravených v koncentračnom tábore Flossenbürg, kde boli popravení aj slovenskí generáli Rudolf Viest, Štefan Jurech, Ján Golian a Augustín Malár.

Pri oslobodzovaní obce padlo celkom 123 červenoarmejcov, z toho pri oslobodzovaní osady Čierny Potok (patrila vtedy pod obec Hodejov) padli traja červenoarmejci. O krutých bojoch nasvedčujú aj údaje, že pri oslobodzovaní padlo aj 75 fašistov.

Dodnes sú na pahorkoch poznať obranné línie Nemcov a Maďarov proti postupujúcej Červenej armáde.

V súlade s terajšími opatreniami slovenskej vlády si „anonymní“ občania obce uctili pamiatku osloboditeľov, vojakov Červenej armády a rumunskej armády, zapálením sviečok pri vianočnom stromčeku na návrší v strede obce.

Občania Čierneho Potoka vzdávali hold a vďaku svojim osloboditeľom.

Pri vianočnom stromčeku na námestí obce prítomným "odvážlivcom" predseda ZO SZPB arm. gen. Ludvíka Svobodu pripomenul, že na slobode sa okrem spomínaných obetí podieľali aj občania obce, ako brig. gen. Imrich Gibala, výsadkár-rozviedčik Juraj Lakota, spojár Július Patúš, Václav Fajčík, Jozef Sebín, mechanik leteckého pluku František Hriň, Ondrej Kurek, Jozef Hronec, Ján Fajčík a ďalší.

Na obete fašizmu a na hrdinov osloboditeľov Čiernopotočania nezabúdajú.

 

V Čiernom Potoku 1.1.2021

Predseda ZO SZPB arm. gen. Ludvíka Svobodu

JUDr. Jozef Pupala

 

Čítať 1080 krát Naposledy zmenené pondelok, 04 január 2021 19:11