Vytlačiť túto stránku
piatok, 25 jún 2021 11:47

Zo Sirka po stopách lanovky Železník – Tisovec Doporučený

Napísal(a) J. Frák
Ohodnotiť túto položku
(5 hlasov)

V jedno májové dopoludnie tohto roku sme sa s ujom Ľubom, inak rodákom z neďalekých Kamenian, vydali po stopách lanovky Železník – Tisovec. Menšiu túru sme začali pri futbalom ihrisku v Sirku a kráčali sme popri miestnom potoku k „Snežnej jame“. Tam sme zabočili doľava a hľadali sme zvyšky železných pilierov. Našli sme len rozobraté betónové základy pilierov a zvyšky tornaľských tehál, ktoré ohraničovali pôvodnú trasu lanovky.
Pomalým krokom sme po viac ako jednom kilometri došli až na Okrúhly vrch, podľa iných zdrojov na Paseku (511 m n. m.).  Tam sme našli zvyšky zárezu v teréne, obloženého kameňmi, ktorým prechádzala lanovka. Odtiaľ sme sa vrátili späť k ihrisku a prezreli sme si zvyšky pilierov v časti Šrobárka.
Podľa dostupných informácií o lanovke, najmä z článku Lukáša Pateru: Nákladné lanovky v spišsko-gemerskej banskej oblasti, zverejnený v Montánnej histórii 8 -9, 2015/2016, ako aj

z archívnych materiálov Baníckeho múzea v Rožňave, štátne bane vybudovali po modernizácii železiarní v Tisovci vlastný dopravný systém železných rúd do vysokých pecí. Vybudovali lanovku dlhú 15 188,9 metrov a do prevádzky bola uvedená 29. apríla 1902. Jej trasa začínala v Železníku pri štôlni František Jozef a vystúpila na vrch Paseka, odkiaľ pokračovala ponad Bystrú dolinu do Ratkovského Bystrého, kde sa južne od tejto obce nachádzala uhlová a pohonná stanica, v ktorej sa trasa lanovky lomila v uhle 175⁰ mierne vpravo. Odtiaľ pokračovala najťažším úsekom cez Markovo, Čiernu dolinu a Klimovo na vrch Korimovo (najvyšší vrch lanovky), kde sa nachádzala druhá uhlová a pohonná stanica, v ktorej sa lanovka lomila v uhle 166⁰ mierne doľava. Z Korimova lanovka klesala až do Tisovca. Rýchlosť lanovky dosahovala 1,6 m/s a na lanovke viseli vozíky (hunty) s nitovanou konštrukciou s obsahom 0,26 m3 a nosnosťou 269 kg rudy.

Po roku 1918 sa ťažba sústredila v Šrobárovej štôlni (Sirk, časť Šrobárka), kde sa presunuli nielen pražiace pece, ale aj nakladacia stanica lanovky.

Zvyšky lanovky si môžete pozrieť na priložených fotografiách. Viac informácií o lanovke získate v Baníckom múzeu v Rožňave.

V jesenných mesiacoch tohto roku chystáme expedíciu po trase tejto lanovky s predpokladaným štartom v obci Sirk a cieľom v meste Tisovec. Stav trasy nepoznáme, ale je možné, že od obce Ratkovské Bystré zvolíme schodnejšiu trasu po modrej turistickej značke do sedla Korimovo a následne po červenej značke (Cesta Márie Széchy) smer Tŕstie.

Ján Frák

 

Čítať 1125 krát Naposledy zmenené piatok, 25 jún 2021 16:52