Vytlačiť túto stránku
sobota, 25 september 2021 11:33

CENY MESTA RIMAVSKÁ SOBOTA UDELILI TROM JEJ OBYVATEĽOM Doporučený

Napísal(a) JUDr. J. Pupala
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

V rámci osláv 750. výročia prvej písomnej zmienky o meste Rimavská Sobota primátor mesta Rimavská Sobota JUDr. Jozef Šimko udelil 3.9.2021 Ceny mesta Rimavská Sobota nasledovným občanom:

plk. v. v. Ladislavovi SLÁDEKOVI, rodákovi zo Senca pri jeho jubileu 93 rokov, ktorý už ako mladý šestnásť a polročný chlapec ušiel z vtedajšieho bydliska rodičov v Nových Zámkoch do Rumunska, kde sa prihlásil do radov Červenej armády v rámci 2. Ukrajinského frontu. Bojovú cestu ukončil po oslobodení Nových Zámkov pred skončením 2. svetovej vojny v Európe. Po skončení vojny nastúpil do mestskej milície v Nových Zámkoch a po nástupe na základnú vojenskú službu sa nechal presvedčiť a zasvätil svoj život Československej ľudovej armáde. Za svoje bojové zásluhy je držiteľom niekoľkých desiatok vyznamenaní Rumunska, Maďarska, Československa, Slovenska, ZSSR, Ruskej federácie. Mesto Ábonya v Maďarsku mu dokonca udelilo čestné občianstvo.

rs IMG 8941 3aAko dôchodca sa pravidelne zúčastňoval spomienkových osláv na Slavíne, v Banskej Bystrici, na Dukle, v Revúcej, v Rožňave, Tornali (kde mal od 20.12.1944 do 15.1.1945 svoj štáb jeho najvyšší veliteľ maršál ZSSR Rodion Jakovlevič Malinovský), v Čiernom Potoku a samozrejme v Rimavskej Sobote.

Celé obdobie, až do konca roka 2019, kedy sa u nás objavil koronavírus, sa zúčastňoval prednášok a besied na základných školách v okresoch Rožňava, Revúca, Rimavská Sobota a Poltár.

Primátor mesta JUDr. Jozef Šimko na adresu plk. v. v. Ladislava Sládeka povedal: „Ako veterán 2. svetovej vojny je vzácnym klenotom nielen nášho mesta, ale aj pre celú našu krajinu.“ Do Rimavskej Soboty sa prisťahoval ako dôchodca.

 

RS IMG 8933 2aIng. Jozefovi NOCIAROVI, ktorý celý život od malička zasvätil športu. Od roku 1973 najmä bojovým umeniam. V Lokomotíve Rimavská Sobota začal s džudom. Pod vedením trénera Juraja Svoreňa získal dvakrát titul majstra Slovenska. Pod vedením trénera Eduarda Jánskeho získal bronzovú a striebornú medailu.

Vynikajúce výsledky dosahoval aj v oddiele Slávia SVŠT Bratislava, v drese ktorej absolvoval mnoho turnajov po celom Česko-Slovensku, ale aj v mnohých iných krajinách Európy.

Po ukončení vysokoškolských štúdií sa vrátil do rodnej Rimavskej Soboty a pôsobil v tunajšej telovýchovnej jednote Mladosť, kde sa venuje trénerstvu až dodnes ako tréner mladých džudistov.

Niekoľko rokov zastáva aj funkciu predsedu oddielu JUDO Rimavská Sobota.

Zásluhou Jozefa Nociara sa v meste Rimavská Sobota od roku 1975 organizuje „Medzinárodná Veľká cena Rimavskej Soboty v džude,  v jeho športovom odvetví, na čo je hrdé celé mesto Rimavská Sobota.

 

RS IMG 8931 1AMgr. Attilovi HACSIMU, ktorý vyštudoval žurnalistiku na Univerzite Komenského v Bratislave. Pravde a informáciám zasvätil celý svoj život. Od roku 1969 pôsobil ako redaktor GEMERSKÝCH ZVESTÍ, do ktorých prispel stovkami článkov, v ktorých popisoval nielen mesto Rimavská Sobota, ale značnú časť celého Gemera.

Od roku 1979 až do prevratu 1989 pôsobil ako regionálny korešpondent UJSZÓ. Od roku 1990 sa vrátil k novovznikajúcim Gemerským zvestiam, v ktorých pracoval až do roku 2005.

Okrem novinárskej práce sa venoval aj zveľaďovaniu mesta Rimavská Sobota ako mestský a krajský poslanec. Svoj vzťah k mestu vyjadril v knihe „LEGENDA LEGIEND“, v ktorej popisuje 100-ročnú tradíciu futbalu v meste Rimavská Sobota.

V roku 2018 spolu s novinárom Jánosom Juhászom Dósom pri príležitosti 50. výročia založenia periodika “GÖMÖRI HÍRLAP“ zostavili publikáciu „TAK SME PÍSALI GÖMÖRI HÍRLAP“.

V roku 2020 vydal knihu „HORKOSLADKÝ CHLIEB TENISOVÝ“, ktorá vyšla v slovenskom aj maďarskom jazyku.

V súčastnosti pripravuje publikáciu o histórii regionálneho futbalu.

Meno Mgr. Attilu Hacsiho navždy ostane späté s Rimavskosobotskými Gemerskými zvesťami – Gömöri Hírlap.

Z dôvodov protipandemických opatrení sa slávnostného aktu zúčastnili len poslanci mestského zastupiteľstva v Rimavskej Sobote. Celému aktu prispeli k dôstojnosti hudobné vystúpenia žiakov ZUŠ v Rimavskej Sobote.

V Čiernom Potoku 24.9.2021

JUDr. Jozef Pupala

Foto: autor príspevku

 

Čítať 963 krát Naposledy zmenené nedeľa, 26 september 2021 16:13