piatok, 08 október 2021 21:57

Štefan Burčo: Malá ilustrovaná história horného Gemera (2/50) Doporučený

Napísal(a) :S. Burčo
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Malá ilustrovaná história horného Gemera 

pod týmto názvom sme začali uverejňovať pred niekoľkými dňami so súhlasom autora Štefana Burča, nášho známeho výtvarníka z Rožňavy, 50 častí kreslených obrázkov. Spoločne sme sa s autorom dohodli, že ich uverejníme aj na našej webovej stránke Maj Gemer. Má to iba jediný cieľ, čo najjednoduchšie, ale pritom umelecky zaujímavo priblížiť históriu i povesti nielen obyvateľom Gemera, ale všetkým, čo sa takýmto spôsobom zaujímajú o históriu nášho vďačného regiónu. Ilustrovaná história teda 

môže pokračovať ďalšou zaujímavou povesťou (2/50), a to z mestečka ROŽŇAVA nad riekou Slaná – jeden maďarský básnik ju prirovnal k dukátom v klobúku. Mestečko ležiace v kotline sa tiež pýši slávnou baníckou minulosťou. Ako toto mestečko k menu prišlo? Povesť spomína pastierika, ktorého kravička stratila zvonec. Šiel ho hľadať a našiel zlatú trojružu... na tom mieste jeho blízki kopali a naozaj našli zlato... a nielen to! To prilákalo ďalších a osade dali meno po ružiach ROSENAU (nem.) a neskôr Rozsnyó (maď.).

Malá ilustrovaná história horného GEMERA (3/50 )

Gemer, povodie rieky Slaná, je zaujímavým regiónom s multikultúrnym obyvateľstvom žijúcim stáročia v pohode. Nemci, Maďari, Slováci, Židia, Cigáni – Rómovia, potomkovia valašskej, či rusínskej kolonizácie i českých bratríkov... História však nepozná meno národa, ktorý nám v krasovej oblasti Domice – Aggteleku zanechal kultúru neolitického človeka. Ohniská, mlynčeky, kresby a najmä črepy! Archeológovia jej dali názov "Bukovohorská kultúra", ktorá prekvitala v dobe 5 000 – 4 000 rokov pred naším letopočtom.

Osídlenie v okolí Silice, Ardova, Domice i Jasova nám zanechalo najmä krásnu, dobre vypálenú tenkostennú keramiku, ktorá má žlto, bielo, alebo červeno inkrustovaný ornament.

domica aggtelek mg                            

 

Čítať 900 krát Naposledy zmenené pondelok, 18 október 2021 11:05

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!