Vytlačiť túto stránku
streda, 10 november 2021 11:24

„LITERATÚRA JE OBČAS TVRDÝ CHLEBÍK“ Obnovená literárna súťaž Cena Gustáva Reussa Doporučený

Napísal(a) N.Durančíková
Ohodnotiť túto položku
(1 Hlasovať)

Mesto Revúca sa môže pýšiť viacerými významnými osobnosťami a jednou z nich je aj Gustáv Maurícius Reuss. Rodák z Revúcej, ktorý ako prvý napísal prvé sci-fi dielo Hviezdoveda alebo životopis Krutohlava. Gustáv Reuss bol pre Revúčanov niečo ako druhý Jules Verne, alebo možno aj prvý, pretože Reussov rukopis vznikol o sedem rokov skôr ako prvý román od svetovo najznámejšieho fantastu Julesa Verna.

A práve preto bola na jeho počesť pomenovaná literárna súťaž v písaní sci-fi a fantasy poviedok. (Pozn. red. Slovenský syndikát autorov fantastiky udeľoval v rokoch 1991 až 2002 v súťaži o najlepšiu slovenskú poviedku v žánri vedeckej fantastiky Cenu Gustáva Reussa a vydal 12 ročníkov finálových zborníkov pod názvom Krutohlav.) Po dvadsiatich rokoch bola súťaž obnovená a po predchádzajúcej prvej sérii jedenástich ročníkov má za sebou nový nultý ročník. S iniciatívou obnovenia súťaže prišla riaditeľka Mestského kultúrneho strediska v Revúcej Karin Kilíková: „Primárnym cieľom súťaže je hľadanie literárnych talentov. Súťaž má byť akýmsi odrazovým mostíkom pre začínajúcich, ale aj skúsených autorov, aby sa ich tvorba dostala do povedomia čitateľov.“

ra logo CGR 1ra Gustáv Maurícius Reuss 01Táto súťaž podľa stránky Fandom.sk. bola označená za základnú školu súčasnej slovenskej fantastiky. Do súťaže prispievali aj takí autori ako Michal Hvorecký, Alexandra Pavelková, Zuzana Mojžišová, Miloš Janoušek či Gustáv Murín. Vtedy ani netušili, že o niekoľko rokov už nebudú posielať poviedky do súťaže, ale v obnovenom nultom ročníku sa stanú porotcami.

Do tohto ročníka sa podarilo organizátorom súťaže angažovať slovenských spisovateľov, etablovaných v tomto žánri, akými sú Zuzana Mojžišová, Alexandra Pavelková, Michal Hvorecký či Pavol Rankov a tiež knižného vydavateľa Petra Michalíka. Porotkyňa Zuzana Mojžišová si na svoje spisovateľské začiatky spomína takto: „Keď som v roku 1993 posielala do Ceny Gustáva Reussa svoju poviedku, netušila som, že toto rozhodnutie predznamená môj ďalší život.“ Táto súťaž má teda naozaj zmysel a potvrdzuje to aj tento príklad úspešnej autorky dnes už viac ako desiatky kníh.

ra obálka ZBORNÍKA najlepších 1a Dobrú myšlienku vzkriesenia revúckej súťaže chváli aj ďalší úspešný spisovateľ Michal Hvorecký: „Žánrová súťaž fantastiky by sa na Slovensku zišla. Od roku 2002, žiaľ, Cenu Gustáva Reussa nič nenahradilo. Navyše, o fantasy a science-fiction je dnes oveľa väčší záujem ako vtedy,“ hovorí porotca súťaže Hvorecký, mimochodom tiež niekdajší účastník Ceny Gustáva Reussa.

Aj v tomto roku sa súťažilo v dvoch kategóriách. V prvej kategórii (15-25 rokov) súťažilo 34 poviedok, v druhej kategórii (25 a viac rokov) súťažilo 29 poviedok. O oceneniach sa všetci autori dozvedeli na slávnostnom vyhlásení výsledkov súťaže s názvom Fantastický deň v meste Hviezdovedy 29. októbra 2021 cez OnlineStream z revúckej Mestskej knižnice.

Finalistami v prvej kategórii sú: 1. miesto Liana Vidová, Nitra – za prácu Duch v knižnici, 2. miesto Eva Páleníková, Žilina – Puto, 3. miesto Nina Chorvátová, Bratislava – Simon Robert. V druhej kategórii boli najlepšími: 1. miesto M. H. Berk – Odyséja, 2. miesto Kristína Lenart – Vinič, 3. miesto Dominika Madro –  Pokrývač. V oboch kategóriách bola udelená aj Cena mesta Revúca, ktorú získali Lívia Lukácsová, Bytča - Ticho v dome č. 6175 a František Škoda, Topoľčany za poviedku Dokonalá žena.

ra Lívia Lukácsová 1a   ra Kristína Lenar 1at   ra František Škoda 1a
Lívia Lukácsová   Kristína Lenart   František Škoda

 

Pre tých, ktorí nevyhrali, má porotkyňa súťaže Zuzana Mojžišová jasný odkaz – treba vydržať a určite sa nevzdávať! „Cena Gustáva Reussa mi vliala do žíl novú krv, bolo to zábavné, niektoré príspevky vlastne ani neboli pokusy, ale hotové regulárne poviedky už-už pripravené na publikovanie. A ak nie teraz, tak určite nabudúce, len treba vydržať a nevzdávať sa, literatúra je občas tvrdý chlebík.“

Viac na www.cenagustavareussa.sk | www.facebook.com/cenagustavareussa

napísala: Nikola Durančíková

Túto správu ilustrujeme zábermi z OnlineStreamu z vyhodnotenia súťaže a vyhlásenia výsledkov. Reprofoto G. M. Reussa je jediný jeho zachovaný portrét od P. M. Bohúňa.

Čítať 1300 krát Naposledy zmenené štvrtok, 11 november 2021 11:55