Vytlačiť túto stránku
sobota, 02 júl 2022 14:13

MOTÝLIKY MEDZI KNIHAMI, alebo s vetrom opreteky Doporučený

Napísal(a) teta knihovníčka, dc
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Pekné letné počasie – akurát vhodné na stretnutie v obecnom parku v Gemerskej Polome, ktorý sa priam ponúka, aby sme tam pobudli. A čo tak zabaliť niekoľko kníh z našej knižnice, vybrať pekné rozprávky, zahrať si divadielko a rozlúčiť sa s predškolákmi? Nápad za všetky drobné. Dohodli sme si stretnutie, aby sme sa rozlúčili s predškolákmi – prelietavými motýlikmi, pretože na jeseň tohto roku sa s nimi stretneme ako už so žiakmi prvého ročníka základnej školy.
Aby sme sa cítili tak trocha ako v knižnici vytvorili sme si kruh z kníh, ktoré nám však neutíchajúci vietor vždy povyvracal – no nič to neubralo na kvalite výkonov šikovných škôlkarov motýlikov. Ba naopak, deti museli hovoriť hlasnejšie, aby každý rozumel kamaráta a mohli sme sa spoločne s knihami „hrať“.

gp motyliky danka 20220621 100024A tak sme roztrhli pomyselný batoh rozprávok. Škôlkarka Danka vytiahla prvú rozprávku a pekne predniesla básničku O červenej čiapočke. Využili sme hravosť a zvedavosť detí a zahrali sme si divadielko, v ktorom vystupovali všetci. Deti aj dospelí sme vandrovali medzi knihami a odriekali časti z rozprávky Ako šlo vajce na vandrovku. Na pomoc sme si prizvali našu tetu Marienku (Antalovú), ktorá je predsedníčkou Miestneho odboru Matice slovenskej v našej obci, ale aj výbornou kamarátkou kníh a detí zároveň. Viedla našu skupinku vandrovníkov a pomaly sa k nej pridávali všetky rozprávkové postavičky. Každý musel spolupracovať, aby sa vandrovanie neskončilo skôr než bude zlo potrestané a spravodlivosť zvíťazí. Super súhra. Priniesli sme aj posledné zakúpené knihy z dotácie na nákup literatúry, FPU logo 4ktoré sme vďaka Fondu na podporu umenia a našej obce mohli do fondu knižnice zakúpiť. Šikovná Lucka siahla po rozprávke z indiánskeho prostredia a pútavým spôsobom prečítala z knihy rozprávku. Aby sme sa preniesli do atmosféry indiánskeho prostredia sedeli sme pri „ohníčku“, v jurte a v kruhu sme tichučko načúvali slovám z knihy, pričom sme si nasadili indiánske čelenky. Pani knihovníčka porozprávala o najnovších knihách, pripomenula ako sa správať ku knihám, pretože ako prváci s nimi deti budú v kontakte každý deň a naša knižnica im obohatí ich štúdium v prvej veľkej škole života.

Nezabudli sme deťom pribaliť záložky, ktoré im isto budú potrebné a vždy pripomenú, že aj v našej dedine nájdu knižnicu a v nej kopec rôznych kníh, aj tetu knihovníčku, ktorá rada poradí a pomôže. Samozrejme zalistovať si v prinesených knihách, a ešte v takých nových a voňavých, si deti nenechali ujsť.

gp motyliky ucitelky A9C9E699 68FA 4077 ACEF 673BC7C3CCC5Milým prekvapením bola rozlúčka s pani učiteľkou Editkou, ktorá je vynikajúcou kamarátkou kníh a našej knižnice. I keď sa lúči s profesionálnou úlohou pani učiteľky a po rokoch práce si zaslúži trocha oddychu, i tak sme ju ubezpečili, že v knižnici bude kedykoľvek vítaná. Ďakujeme, pani učiteľka Editka, za roky spolupráce a vždy vynikajúcu atmosféru pri spoločných stretnutiach v našej knižnici.

 

ĎAKUJEM pani učiteľke Rozálke, ktorá priviedla deti na stretnutie – tete Marienke, ktorá nikdy neodmietne spoluprácu s deťmi a knihou – spolupracovníčke Lucke, ktorá pripravila všetky čelenky a záložky – mamičke Danke, ktorá fotila a pomáhala pri všetkých aktivitách.

gp kniznica motyliky IMG 3404

 

I keď nám trochu vetrík strapatil vlasy a odnášal podložky, i tak to bol deň, na ktorý si rada spomeniem a vždy mi navodí príjemné spomienky. Verím, že každému z nás, veď nie každý deň máme možnosť sa takto stretnúť s knihami v parku, na čerstvom vzduchu a v príjemnom kamarátskom súžití prírody a človeka, múdrych kníh a skvelých ľudí. Všetkým zo srdca ďakujem,

teta knihovníčka, dc.

 

 

Čítať 645 krát Naposledy zmenené nedeľa, 03 júl 2022 19:19

Galéria obrázkov