Vytlačiť túto stránku
streda, 24 august 2022 19:26

Cyklobus a požičiavanie bicyklov sa v Hnúšti osvedčili, samospráva ich prevádzkuje naďalej Doporučený

Napísal(a) D. Vojenčiaková
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

HNÚŠŤA – Požičiavanie bicyklov a premávka cyklobusu sa v meste Hnúšťa na severe Rimavskosobotského okresu počas uplynulých šiestich rokov osvedčili. Samospráva preto v poskytovaní týchto služieb pokračuje aj v roku 2022 s cieľom ďalej rozvíjať turizmus v meste i okolí.
Hnúšťanský cyklobus jazdil počas uplynulých letných sezón na Muránsku planinu, vrch Klenovský Vepor a vlani skúšobne začal voziť cyklistov aj k takzvaným Gemerským spojkám, teda k úsekom nikdy nedokončenej železničnej trate medzi Tisovcom a Slavošovcami. Podľa Diany Vojenčiakovej, riaditeľky Mestského kultúrneho strediska (MsKS), ktoré službu zastrešuje, samosprávu s možnosťou takejto spolupráce oslovila Oblastná organizácia cestovného ruchu (OOCR) Gemer. 

„Cyklobus jazdieval k 36-metrovému viaduktu a 2,4-kilometrovému tunelu pri Magnezitovciach, cez ktorý vedie cestička pre cyklistov a mal by byť najdlhším v strednej Európe. Tohto roku sme prevádzku cyklobusu pozmenili s tým, že ľudia si môžu vybrať konkrétnu trasu aj dátum a ak sa nazbiera dostatok záujemcov, sme pripravení cestu cyklobusom pre nich zorganizovať,“ konkretizovala Vojenčiaková.

hnu CyklobusPretrvávajúci záujem je podľa nej tiež o požičiavanie bicyklov či elektrobicyklov. „Vlani sa to začalo už s prvými slnečnými dňami v apríli. Počas roka sme ich požičali celkovo v 90 prípadoch. Ponúkame aj možnosť požičať si grátis k bicyklom cyklovozík pre malé dieťa do štyroch rokov,“ ozrejmila riaditeľka, podľa ktorej o túto službu mali záujem hlavne turisti z iných regiónov. V požičiavaní bicyklov mesto pre záujem turistov pokračuje aj v tomto roku bez zvyšovania cien.

Široká ponuka bicyklov vrátane elektrických Turisti si v Hnúšti môžu požičať štyri elektrobicykle a tri trekové bicykle, ako aj štyri klasické a tri detské bicykle. Primátor Roman Lebeda pripomenul, že s nápadom spustiť prevádzku cyklobusu začali v Hnúšti už v roku 2015. „Postupne sme k tomu pridávali aj bicykle na prenájom. V roku 2019 a 2020 sa nám podarilo tiež získať nejaké granty na nákup nových elektrobicyklov,“ povedal.

hnu BicykleAko pokračovala Michaela Hroncová, vedúca oddelenia vnútornej správy, školstva a sociálnych vecí Mestského úradu Hnúšťa, bicykle a cyklovozík v celkovej hodnote 5 200 eur boli zakúpené vďaka úspešnému projektu mesta s názvom Sadni na bicykel. Podporený bol zo strany Banskobystrického samosprávneho kraja prostredníctvom OOCR Gemer.

„Keďže dopyt po požičovni bicyklov v našom meste rastie, sme radi, že realizáciou tohto projektu môžeme vyjsť v ústrety svojim občanom a návštevníkom z okolia, uspokojiť ich záujmy a ponúknuť im širšie možnosti využitia svojho voľného času či poznávania regiónu,“ povedala Hroncová.

Za požičanie elektrobicykla záujemca zaplatí 25 eur na celý deň. V prípade krosového bicykla je to päť eur a u klasického či detského bicykla tri eurá.

Cyklovozík je k požičanému bicyklu poskytnutý zdarma.

Bicykle je navyše možné po dohode vrátiť až ďalší deň ráno.

hnu Cyklistky

Rezervácie na jazdu bicyklom a cestu cyklobusom sú možné počas letnej sezóny na čísle 0901 706 641, alebo e-mailom na . Je potrebné zaregistrovať sa minimálne 24 hodín vopred.

Viac informácií v prípade záujmu poskytne: 

Mgr. Diana Vojenčiaková

tel. 0907 318 119
e-mail:

 

Čítať 460 krát Naposledy zmenené streda, 24 august 2022 20:11