Vytlačiť túto stránku
štvrtok, 08 september 2022 15:43

Deň, keď sa pred 100 rokmi narodil významný básnik Ctibor Štítnický Doporučený

Napísal(a) L. Vranová
Ohodnotiť túto položku
(1 Hlasovať)

Šiesty september 2022 nás privítal až prekvapivo teplými lúčmi slnka. Postupne sa však zamračilo a vzduch hustol ako pred dažďom... V tom prítmí zatiahnutej oblohy sa o to viac vynímalo tiché svetlo sviečok pripomínajúce nastávajúcu spomienku na nášho rodáka zo Štítnika -  spisovateľa, prekladateľa, hlásateľa, redaktora, publicistu, i riaditeľa Československého filmu v Bratislave Ctibora Štítnického. Zišli sme sa o 16. hodine v Obecnej knižnici v Štítniku, nesúcej jeho meno. Príjemné prostredie, pokojná atmosféra po celodennom pracovnom zhone a známe tváre dávali tušiť, že strávime príjemný podvečer. 

O pár minút už pani Adriana Oláhová, vedúca knižnice a hlavná organizátorka tejto akcie v spolupráci s obcou Štítnik, Základnou školou a MO MS v Štítniku, mohla privítať všetkých prítomných, no najmä vzácnych hostí, ktorí merali cestu až z Bratislavy - dcéru Ctibora Štítnického pani Ing. Katarínu Kadlečíkovú a jej syna Richarda Kadlečíka. Vrúcne privítanie doplnil pán starosta obce Štítnik milým slovom a kyticou kvetov.

Po úvodnej reči pani Oláhovej, predniesla báseň Ráno v Gemeri pani učiteľka Mgr. Viera Bencová. Po nej vystúpila s hudobným číslom žiačka základnej školy Laura Sojáková, ktorá zahrala na husliach a zaspievala pieseň "A ja taká dzivočka".

Pani Oláhová potom oboznámila prítomných so životopisom Ctibora Štítnického, ktorého presne 100-té výročie narodenia sme si pripomenuli. Martin Belányi ešte potešil srdcia prítomných hostí svojím spevom, keď piesňou "Slovensko moje, otčina moja" rozozvučal celú miestnosť. Pani Kadlečíková poďakovala za pozvanie i krásny program a požiadala Vierku Bencovú o prednes ešte jednej básne s názvom "Posledné vyznanie" z knihy "A predsa ide jar" vydanej až po jeho smrti. Jej slová dojímali svojou hĺbkou a pocitmi. Mgr. Lenka Vranová v mene MO Matice slovenskej ešte odovzdala malý spomienkový dar hosťom - portrét Ctibora Štítnického z mladých čias.

V priebehu pár minút sa všetci presunuli na opačnú stranu námestia - do priestorov Obecného úradu, kde Ing. Katarína Kadlečíková a starosta obce Ladislav Belányi položili veniec k pamätnej tabuli Ctibora Štítnického.

Na záver prešli do zasadačky Obecného úradu na malé občerstvenie a pokračovali v rozhovore, akoby to bolo včera, čo sa naposledy videli...

...a z neba sa spustil jemný tichý dážď.

 

Napísala: Mgr. Lenka Vranová

Fotografie: Margita Vilimová 

 

Čítať 686 krát Naposledy zmenené štvrtok, 08 september 2022 18:10