streda, 14 september 2022 18:03

Osada Lányi Huta, mestská časť Dobšinej a jej zakladateľ Paul Lány, najnovšia kniha Ondreja Rozložníka a Mikuláša Rozložníka Doporučený

Napísal(a) MG
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Osada Lányi Huta, mestská časť Dobšinej a jej zakladateľ Paul Lány je názov najnovšej publikácie spoluautorov RNDr. Ondreja Rozložníka a Ing. Mikuláša Rozložníka, ktorá vyšla tohto roku v ich vydavateľstve. Má 202 strán.
V publikácii nájdeme informácie o životnom osude jedného významného mešťana, zároveň aj podnikateľa v banskom a hutníckom odvetví, Pavla Lányho, ktorý v 18. storočí tú činnosť aktívne vykonával aj v okolí banského mesta Dobšinej.
História osady je prezentovaná mapovými a písomnými dokumentami (preloženými do slovenského jazyka) a archívnymi, ako aj aktuálnymi fotografiami. Paul Lány založil aj banícku osadu Lányiho hutu. V tejto osade vystaval úpravárenské pece, v ktorých sa upravovala železná a medená ruda. Žiaľ, fotografie z doby, keď P. Lány pôsobil neexistujú, pretože fotografia bola vynájdená až v roku 1839, teda o 104 rokov po jeho úmrtí.  

dob malá Obálka knihyBanské práce na vrchu Gápel dnes charakterizujú ústia štôlní a ich haldy, ktoré sú dostupné na obhliadku, a to nielen pre návštevníkov Lányiho huty, ktorá je dnes chatovou osadou, s  možnosťou ubytovania v penzióne „Stará horáreň“. Banské diela a osadu si môžu pozrieť aj turisti, ktorí majú záujem i z neďalekej turistickej oblasti pri vodnej nádrži priehrady Palcmanská Maša vedľa obce Dedinky.

Pán Ondrej Rozložník v dôsledku pokročilejšieho veku sa rozhodol už nepokračovať v písaní podobných kníh ako doteraz. Vieme však, že svojou usilovnosťou a vedomosťami napísal o našom regióne peknú hromadu kníh, za čo sme mu všetci veľmi povďační. 

MG

 

Čítať 852 krát Naposledy zmenené štvrtok, 15 september 2022 16:20

1 komentár

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!