Vytlačiť túto stránku
štvrtok, 17 november 2022 18:27

V Rožňavskom Bystrom sa navždy rozlúčili s dlhoročnou folkloristkou Máriou Uhrinovou Doporučený

Napísal(a) MG od
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Smutná jeseň každoročne prináša pre niekoho radosť a pohodu, pre iného smútok a bolesť. Pre rodinu Márie Uhrinovej z Rožňavského Bystrého skôr tú druhú polovicu diania. Pani Mária si v tomto období s rodinou vždy pripomínala svoje narodeniny. Tohto roku tomu tak, žiaľ, nebolo.

Kto bol vlastne Mária Uhrinová? Musíme spomenúť najmä to, že tohto mesiaca sa dožila 66 rokov. Bolo to však kvôli jej zdravotnému stavu už bez tradičnej oslavy a jej životný príbeh sa skončil. Za tie spomínané roky ju jej rodáci mohli poznať ako obyčajnú ženu s neobyčajnými vlohami. Naučila sa pracovať okolo domu i domácnosti, postarať sa o seba, rodičov a neskoršie i o svojho manžela, s ktorým mali rovnaké koníčky. V obci bolo dostatok žien i mužov, ktorí vedeli krásne spievať a skúšali to i na verejnosti.

Tí pred nimi sa dostali i na folklórne slávnosti do Východnej a tí mladší tiež potešili milovníkov folklóru nielen v obci, ale postupne aj ďalej od regiónu. Medzi nimi sa dobre cítila aj Mária, ktorá s nimi spievala to, čo sa naučila od starých rodičov i iných milovníkov bystränského spevu. Jej hlas dobre zapadol medzi hlasy ostatných kamarátok i medzi staršie ženy. Jej láska k bystränskému spevu sa stále prehlbovala. Medzi rovnocennými speváčkami, okrem svojho hlasu, vedela využiť i svoj veselý humor. Spoločne takto divákom pospomínali rôzne udalosti, ktoré sa na dedine počas roka stávali. Niektoré zaradili i do veselých scénok, ktoré využili počas vystupovania folklórneho speváckeho súboru Bystränky. Tak to šlo dovtedy, kým sa jej zdravotný stav nezačal zhoršovať. Neľahká choroba, ktorá ju sprevádzala od jej mladých rokov, ju už nepustila zo svojho zovretia.

Roky pribúdali a jej mladšie členky súboru ju volali teta Mária. Ona tou tetou bola aj v skutočnosti. Kde aký problém nastal, alebo pribudla povinnosť, vždy bola na svojom mieste pripravená pomôcť, spraviť, či vybaviť. Všade bola viditeľná, aj keď s prichádzajúcimi rokmi sa jej zdravie zhoršovalo. Všetko i napriek tomu robila tak, aby pomohla podržať Bystränky s bystränskými piesňami a tak sa pozitívne prejavila pri rôznych udalostiach v obci, či u niekoho doma. Vedela spievať, tancovať, variť i piecť. Všetkému sa naučila, čo každá domácnosť potrebuje a od ženy očakáva.

Štrnásty november 2022 bol však dňom, keď vydýchla poslednýkrát. Jej najbližšiu rodinu, kamarátky z folklórneho súboru, rodákov z Bystrého i obdivovatelov Bysträniek zasiahla hlboká a veľmi smutná správa.

S Máriou sa prišli rozlúčiť do bystränského domu smútku 17. novembra 2022. Poďakovali jej za všetko, čo pre svoju rodnú obec Rožňavské Bystré i pre rodinu spravila.

 

Česť jej svetlej pamiatke !

 

 

(MG od)

 

Čítať 814 krát Naposledy zmenené piatok, 18 november 2022 10:58