×

Výstrahy

JFolder: :files: Cesta nie je priečinok. Cesta: [ROOT]/images/kultura/film
×

Poznámka

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/kultura/film
štvrtok, 20 november 2014 14:37

Adrenalín, sneh a ľad začína v Rožňave Barabášovým filmom Polárnik

Napísal(a) AK
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

rv festivalf-ValusiakSNOW FILM FEST - tradičný jesenný festival tých najlepších filmov so zimnou tématikou  zahŕňa filmy, ktoré boli v minulom roku ocenené na najprestížnejších svetových festivaloch. Vybrané tituly budú určite zaujímavé pre každého milovníka snehu, ľadu a zimných športov. Premietať sa bude v priebehu dvoch mesiacov na 200 miestach v Čechách a na Slovensku. Medzi nimi aj v Rožňave dňa 21. novembra 2014. Od konca októbra do začiatku decembra 2014 sa bude SNOW FILM FEST konať od Tachova po Veľké Kapušany, vo veľkých mestách i v menších obecných kinách. Pražská premiéra sa uskutočnila na festivale Obzory 2. novembra 2014. 

„Pri príprave programu ma zaujali veľkolepé prírodné zábery a freeridové lyžovanie vo filme Supervention,“ láka organizátorka rožňavského premietania Anežka Kleinová na zostrih toho najlepšieho z dlho pripravovaného nórskeho filmu, v ktorom hlavný hrdina okrem iného na zjazdových lyžiach skáče zo skokanského mostíka. „Najviac sa však teším na reakcie ľudí na nový film Polárnik známeho slovenského režiséra Pavla Barabáša,

ktorého filmy sa na festivale SNOW FILM FEST alebo Expedičná kamera neobjavujú po prvýkrát.“ Film je portrétom Petra Valušiaka, o ktorom doma vie len málokto, ale vo svete polárnych výprav je jeho meno veľmi známe, pretože sa zúčastnil mnohých významných polárnych expedícií v zahraničných tímoch. 

Film High Tension od známeho režiséra Petra Mortimera reaguje na aktuálny problém s komerčnými expedíciami na najvyššiu horu sveta, Mount Everest. Základná zápletka filmu prebehla takmer všetkými svetovými médiami. Známi európski horolezci Ueli Steck a Simone Moro boli v stene Everestu napadnutí nepálskymi šerpami.
Arslanbob je meno mesta a horskej oblasti v Kirgizstane, kde miestni obyvatelia budujú nové horské turistické centrum. Snaha o rozbeh zimnej turistiky je jedinou šancou na prácu v priebehu tuhej zimy. Bonusový film Vaya a la Cumbre hovorí o sne lyžiara mať vlastné lyžiarske stredisko a o problémoch pri prevádzkovaní freeridového areálu El Arpa v Chile. Oba filmy tak spracovávajú podobné témy, ale juhoamerický a stredoázijský prístup dávajú zaujímavé porovnania. 

V bonusovej časti festivalu uvedieme aj prašanové hody v Britskej Kolumbii a na Aljaške vo filme Z A do K a zasa naspäť a predovšetkým český film Huevo o skialpinistickej expedícii do Peru, v rámci ktorej sa Kejda Ski Teamu podarilo zlyžovať niekoľko šesťtisícových vrcholov. 
V Rožňave festival pripravilo Gemerské osvetové stredisko a filmový klub Gemerfilm. Premietanie sa uskutoční 21. novembra 2014 (piatok) od 18.00 hod. v sále Základnej umeleckej školy na Štítnickej ulici 10 v Rožňave.
Vstupné: 2 €

PROGRAM FESTIVALU V ROŽŇAVE

 

AK

 

Čítať 3557 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:03

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!