×

Výstrahy

JFolder: :files: Cesta nie je priečinok. Cesta: [ROOT]/images/kultura/film
×

Poznámka

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/kultura/film
Vytlačiť túto stránku
pondelok, 03 august 2015 19:48

Aj druhý folklórny večer pod platanom s "Gôšovanmi" bol úspešný

Napísal(a) Mária Ferenczová
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

rv vecer f 1aV stredu 22. júla 2015 Gemerské osvetové stredisko v Rožňave usporiadalo druhý folklórny večer v átriu Domu tradičnej kultúry Gemera. Pod názvom Folklórny večer pod platanom budú aj ďalšie podujatia, s cieľom približovať život a prácu našich predkov. Tento posledný bol venovaný Ovčiarstvu v Gemeri s folklórnou skupinou Gočovan z Gočova. Príjemné letné počasie i zaujímavá téma prilákali viac ako sto priaznivcov tradičnej ľudovej kultúry z mesta i okolia Rožňavy. Dana Lacková, ktorá uvádzala program a hostí večera stručne priblížila históriu tejto pomerne známej gemerskej obce. Folklórna skupina Gočovan ponúkla pásmo zvykov, spevov a tanca. Zaujímavosti o chove o oviec v minulosti a dnes priblížil Ondrej Hlaváč, chovateľ oviec a vedúci folklórnej skupiny. Tému doplnil pán profesor Ondrej Hronec, rodák z Gočova, známy v oblasti ochrany, tvorby a ekonomiky životného prostredia, publicista a scenárista. Členky skupiny a nositeľky tradícií Mária Poláková a Zuzana Palacková ovčiarsku tému rozšírili a prítomných oboznámili s jedlami , ktoré sa v minulosti varili v pastierskych rodinách i na salašoch. „A aby to nebolo len o rozprávaní a spievaní, členovia Gočovanu priniesli aj

niečo na ochutnanie, napr. gemerské guľky, ovčí syr i žinčicu a nechýbali ani známe „gôšovské koláše,“ dodala M. Ferenczová z Gemerského osvetového strediska.
V závere vedúci folklórnej skupiny Gočovan Ondrej Hlaváč vyzval prítomných, aby si zaspievali s ľudovou hudbou Ondreja Hlaváča ml., ktorá ich celým programom sprevádzala. Túto príležitosť zatiaľ využili len členovia folklórnych kolektívov, ale veríme, že v budúcnosti sa do programu zapoja aj diváci.
„Aj druhý folklórny večer bol úspešný, potešil nás záujem divákov i samotných folkloristov z celého okresu a všetci sa tešíme na ďalšie stretnutie“, doplnila Mgr. Helena Novotná riaditeľka Gemerského osvetového strediska v Rožňave.
M.Ferenczová
Foto: archív GOS

[cincopa AkJAcyMzQu4I]

 

Čítať 3646 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:03