Vytlačiť túto stránku
pondelok, 11 február 2013 18:55

Aj Slovenská televízia má podiel na dôstojnej pripomienke dvestého výročia narodenia Sama Tomášika Doporučený

Napísal(a) Ondrej Doboš
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Ani podrobné spravodajstvo k 200. výročiu narodenia nášho národovca, evanjelického kazateľa, spisovateľa a básnika Samuela Tomášika nedá človeku  toľko, čo osobná účasť, alebo aspoň sledovanie priameho televízneho vysielania, v tomto prípade zo slávnostnej pobožnosti v evanjelickom kostole v Chyžnom. Televízia nás zaviedla do malej, teraz zasneženej obce na strednom Gemeri, do Chyžného, kde ako farár pôsobil Samo Tomášik. Tu našiel na miestnom cintoríne aj miesto svojho

posledného odpočinku.
Precízna príprava celej udalosti priniesla najmä po duchovnej stránke učastníkom pobožnosti svoje ovocie. Už len vidieť v neveľkom kostole toľko liturgistov ako v tento deň, aj s účasťou  generálneho biskupa evanjelickej cirkvi a.v. na Slovensku Miloša Klátika, bolo zážitkom nielen pre domácich členov cirkevného zboru. Na slávnosť prišlo i viacero osobností z blízkeho i vzdialeného okolia. Bolo preto pre niektorých zážitkom postretávať tu i dávno nevidených známych, či priateľov a prehovoriť zopár slov.
Slávnostná kázeň evanjelického biskupa, ktorý študoval aj v Revúcej, sa dotkla nielen veľkého človeka a vzácnej osobnosti Sama Tomášika, ale tiež dôležitosti poznania vlastnej histórie, s  nabádaním mladých ľudí k poznaniu viery v súčasnom rôznorodom svete.
Výrazy tvárí prítomných boli dôkazom vernosti i dôstojnosti k tejto udalosti. Pobožnosť nebola nijaká televízna show, ale slávnosť, na ktorú sa všetci pripravili. Tak organizátori, ako aj účastníci vystúpení s kultúrnym programom. Možno až priveľmi si to uvedomovali domáci účinkujúci v cirkevnom zbore a dnes sa možno kriticky pozerajú naň, ale podstatu nech vidia v tom, že preukázali svoju veľkú snahu a ochotu na túto oslavu sa pripraviť. V dobrom svetle sa ukázala aj domáca recitátorka Kristína Galová, ktorá sa prezentovala básňou Milana Rúfusa: Modlitba za Slovensko. Príkladom nech im je spevokol Quirin z Revúcej, ktorý svoju úlohu zvládol veľmi dobre. S vynikajúcim hlasom sa predstavila sólistka Lucia Chrapáková, ktorá citlivo zaspievala skladbu C. Francka: Panis Angelicus. S dirigentom Jaroslavom Petrom s pôžitkom zaspievali aj hymnickú pieseň Sama Tomášika Hej, Slováci.
Neviem, kedy naposledy a či vôbec niekedy bolo toľko cirkevných hodnostárov a funkcionárov v chyžnianskom kostole ako teraz. Len počet tých, ktorí odslúžili túto pobožnosť nám dáva zaujímavý zoznam. Boli to, okrem generálneho biskupa M. Klátika aj senior gemerského seniorátu ThDr. Jerguš Olejár, PhD, konsenior GES Mgr. Pavel Hrivnák, evanjelická farárka Mgr. Marta Klátiková z Mokrej Lúky, evanjelická farárka Mgr. Danica Hudecová z Revúcej, evanjelický farár Mgr. Jaroslav Petro z Obišoviec i domáca evanjelická farárka Mgr. Emília Vőlgyiová. Treba však pripomenúť i kantorku Mgr. Danu Šmídtovú, ktorá sa tiež ukázala ako dobre pripravená organistka.
V televíznych záberoch bolo poznať i Ing. Jána Štefana, seniorálneho dozorcu, prof. Ondreja Hronca, primátora Jelšavy Milana Kolesára, či dôchodcov z Revúckej Lehoty  a iných okolitých obcí.
Ondrej Doboš



{jcomments on}


Čítať 4853 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:08