×

Výstrahy

JFolder: :files: Cesta nie je priečinok. Cesta: [ROOT]/images/priroda/kvety/pivonie
JFolder: :files: Cesta nie je priečinok. Cesta: [ROOT]/images/obsah/rakovnica/zas
×

Poznámka

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/priroda/kvety/pivonie
There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/obsah/rakovnica/zas
Vytlačiť túto stránku
pondelok, 02 júl 2012 09:48

Aká pekná stolistová ružiška... Doporučený

Napísal(a) Dr. Sabo
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

„Aká pekná stolistová ružiška,
Ešte krajšä mojej milej tváriška.
Keď ju bozkám, pekne sä mi usmeje,
Vtody našä verná láska nadeje.“

Slová prvej slohy známej ľudovej piesne, ktorá sa spieva v Rakovnici spomína stolistovú ružičku. Otázka znie: Ktorá je to stolistová ružička? Ako ju spoznáme? Prezradíme vám to. Sú to pivónie. Keď sa na ne pozriete ozaj vyzerajú akoby mali sto okvetných pekne sfarbených „listov“.

Pivónie, ktoré vyžarujú zvláštny pôvab sa u nás pestujú, ako sa hovorí „odjakživa“. Ich kvety sú veľké, nápadné. I farby sú rôznorodé. Purpurovo červená, tehlovo červená, ružová s rôznymi odtieňmi a ľaliovo biela sa pestuje temer v každej záhrade. Keďže milujú slnko pestujú sa na slnečných miestach. Pri dome, na plotoch, v predzáhradkách ich nájdeme najčastejšie. Stretnete sa s nimi i v cintoríne.
Vyznačujú sa tým, že s pribúdajúcim vekom sú čoraz krajšie a voňavejšie. V minulosti boli spájané s Turícami. Využívali sa ich farebné lupene.
Všetky pivónie nekvitnú súčasne. Ak ich máme viac druhov a v rôznom čase sadených, dočkáme sa postupne rozkvitnutých kytíc na dlhšiu dobu. Keď prvým rastlinám už začnú odpadávať farebné lupienky, druhým sa rozvíjajú púčiky.
Pri pestovaní nie sú náročné. Nepotrebujú špeciálnu starostlivosť. Dôležité je slnečné miesto, občasné prihnojenie bežným hnojivom. Po odkvitnutí je dôležité odstrániť kvety. Nenechávať lupienky ani ležať na zemi. Takýmto postupom zabránite, uchránite pivónie pred plesňovými ochoreniami. O rok sa vám odvďačia tým, že vás obšťastnia nádhernými kvetmi.
Ponúkame vám zopár pohľadov na naše pivónie. Pokochajte sa ich krásou, farebnosťou. Potešte sa. A ak ich nemáte, tak si ich vypestujte.
Text a foto: Dr. Sabo

{gallery}priroda/kvety/pivonie{/gallery}
{jcomments on}

 

Čítať 3268 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:08